Vet du när du ska byta till vinterdäck?

Köra bil på vintern är alltid en utmaning. Det blir åtminstone en något mindre utmaning om du har så bra förutsättningar som möjligt. Därför ska du alltid ha vinterdäck på när lagen kräver det.

Det är en väldig massa saker man måste lära sig om man ska ta körkort. Utantill. För på teoriprovet får du inte lov att ha boken framme eller googla på frågorna. Du måste till exempel lära dig när du får lov att ha vinterdäck, och framför allt när du ska ha det på bilen. I alla fall så länge det är vinterväglag med snö, is och annat underlag med stor risk för halka. Då behöver du kunna svara att det är från och med 1 december det är vinterdäck som gäller. Ända fram till sista mars. Det här är ingenting du kan förhandla om. Försöka inte påstå att du kör lika bra med sommardäck. Är det vinterväglag så säger lagen att vinterdäcken ska vara på under den här perioden.

Här kan du byta till vinterdäck

Det gäller att ha kompletta vinterdäck på fälg. Men känn ingen panik om du själv inte vet hur du ska göra för att byta däck. Många delar samma oro. Det är därför det finns verkstäder att gå till. Där jobbar bilmekaniker som skulle kunna byta till vinterdäck på din bil i sömnen. De finns till just för att du själv inte kan. De vill inte se dig glida av vägen i januari. Därför hjälper de dig gärna med att byta däck.

24 Oct 2021