Välj rätt material till kostymen

Ska du köpa en skräddarsydd kostym? Eller en färdig? Oavsett är passformen det allra viktigaste. Om den inte sitter snyggt på din kropp, spelar resten mindre roll. Om passformen dock väl sitter finns det mycket man kan göra med material, knappar och tyg för att få kostymen att se riktigt, riktigt bra ut.

Hitta rätt slag

Vilket slag du väljer kommer att ha en stor inverkan på helheten. När det kommer till kostymer pratar man om fyra olika sorters kavajslag:

  • Trubbiga slag. Den vanligaste varianten.
  • Spetsiga slag. Det här är standard på dubbelknäppta kavajer.
  • Schalslag brukar ses på smoking.
  • Rullande slag. Det här är rundpressade slag där den översta knappen lämnas öppen. Insidan av kavajen låts då bilda slagen, en bit över den mellersta knappen.

Ska du få en skräddarsydd kostym kan du tala med din skräddare för att få se exempel på de olika slagen. Ska du en köpa färdig kan du prata med butikspersonalen.

Hur vill du ha knapparna?

Dubbelknäppt? Enkelknäppt? Det beror på hur formellt du vill ha det. Har du dubbelknäppt får kostymen genast en mer formell känsla. Att ha enkelknäppt med tre, två knappar är vanligast och det som är klassiskt, medan en eller fyra knappar kan sägas vara lite extremt. Oavsett bör du inte glömma att den nedersta knappen aldrig ska hållas knäppt. Ska du få den skräddarsydd kan du prata med din skräddare om de olika alternativen.

Vilket tyg passar dig?

Det finns många, många olika tyger att välja mellan när det kommer till att köpa kostym. Ska du köpa en skräddarsydd kostym kan det vara bra att samråda med skräddaren. Berätta om hur kostymen ska användas och låt därefter honom eller henne komma med sina synpunkter på saken. Om du till exempel ska använda kostymen mycket i varma temperaturer (utomlands eller sommartid i Sverige), är det bra att välja en i tunn bomull. Väljer du en med grov ull finns risken att det inte blir särskilt behagligt under de varmare månaderna.

Behandla fickorna varsamt

Sömmarna i fickorna bör inte sprättas upp. Gör du detta finns en risk att fallet i kavajen försämras markant. Om du behöver förvara något kan du istället göra det i innerfickan. Bortsett från det bör du ha rätt antal fickor på kavajen. Som minst bör det finnas en bröstficka och två ”vanliga” fickor. Vill du ha det lite mer formellt bör fickorna ha lock, annars kan de vara utan detta. Det finns kavajer som har fler än tre fickor, men det är lite ovanligare att se.

13 Dec 2017