Val för gott och nyttigt hundfoder

I en värld där valfrihet är regel är det ändå inte alltid lätt att välja. Det finns en stor mängd olika sorters hundfoder men vad är rätt för din hund? Hur ska man tänka när man köper hundfoder?

I grunden är alla hundar nära släkt med vargar. Minsta chihuahua och största grand danois är vargättlingar som vi tämjt och modifierat. Med detta följer att deras näringsbehov i allt väsentligt liknar de vilda kusinernas. De behöver en köttbaserad diet med inslag av grönt och eventuellt cerealier. Är de aktiva eller i valpåldern behöver de också mycket fett.

I det vilda äter de allra flesta köttätare en viss mängd bär, frukt eller blad och gräs. Det kan aldrig ersätta protein men det kan komplettera för en hungrig varg. Våra hundar har inga problem med att det saknas mat vissa dagar. En medveten hundägare ger sin skyddsling mat 1-2 gånger per dag.

Varför ska hundar äta hundfoder och inte matrester?

En stor majoritet av alla hundar älskar att få resterna av familjens middag serverat till kvällsmat. Av flera skäl är detta inte så lämpligt. En viktig anledning är att vi människor kryddar vår mat. Hundmagar tål stark kryddning dåligt och mår inte bra av salta livsmedel.

Förutom kryddning innehåller våra middagar också ofta ingredienser som är olämpliga för hundar. Exempelvis är alla former av lök, inklusive vitlök, mycket olämpliga för hundar. Vindruvor/russin, avocado, deg med jäsmedel, produkter innehållande xylitol samt choklad är rent gift för hundar. Ge gärna rester men med eftertanke och i små mängder.

Finns det då människomat som är bra för hunden? Jo, persilja, ärtor, morötter och fänkål är mat du gärna kan dela med dig av. Basen för din hunds måltider bör dock alltid vara just hundfoder.

Hur väljer jag det bästa hundfodret?

Först och främst måste din hund tycka om sitt foder. Vill den inte äta faller ju allt. En hund som matvägrar bör undersökas hos veterinär så att man kan utesluta sjukdom som orsak. Generellt ska hunden äta ungefär 2% av sin kroppsvikt i mat varje dag, fördelat på en eller två måltider. Ge gärna mat som behöver tuggas.

En valp eller en hund med hög aktivitetsnivå behöver mer mat, naturligtvis. En äldre eller lugn hund mindre. En valp ska dessutom äta 3-4 gånger om dagen. Ett bra hundfoder ska innehålla mycket protein. Om du byter foder ska du göra det gradvis så hunden inte får magont.

21 Sep 2021