Vad ska du packa i resväskan?

Grattis till dig som får åka på semester? Hoppas det är en resa som du ser fram emot? Det är en ansträngning att ge sig ut på en resa. Du ska köpa resan, eller du kanske bilar? I vilket fall, måste du bereda dig på resan. Du kanske är den välplanerade typen som planerar allt in i minsta detalj? Var du ska bo? Vad du ska äta? Vad du ska göra på resan? Eller är du som vagabonden som tar dagen som den kommer, stannar där du känner för att stanna, som reser vidare när du känner för det? Det finns en figur i sagorna om Mumintrollet, av Tove Jansson, från Finland. Figuren heter Snusmumriken. Han är ständigt på resa, och kommer bara då och då till Mumindalen. Han är vän med hela Muminfamlijen, ofta stannar han över sommaren, men när hösten kommer ger han sig igen iväg på sin resa. Ingen vet vart. Det är lite vart-som-helst. 

En resväska ska rymma allt man behöver

En väl packad resväska ska rymma det man behöver under resans gång; plåster, aspirin, underkläder, sockor, paraply och det allra mest nödvändiga, hemnycklar, pass, plånbok, mobil och så dina kläder. Beroende på sedan vart resan går, lär du behöva olika saker. Åker du på en fjällvandring lär du behöva tält, vandringskängor, regnkläder, trangiakök, t-sprit och mat och vatten. Åker du på en solresa, lär du inte behöva något av det. I stället är det väl badkläder, shorts, solhatt och solglasögon. Gemensamt för alla resorna är att du kommer att behöva riktiga väskor, eller ryggsäckar för att få med dig det du behöver för din resa.

Hur packar man rätt?

Det är nästan en hel vetenskap, hur man ska packa sin resväska. Behöver man verkligen allt som känns nödvändigt? Är man typen som man vet ofta packar för mycket, kan man packa tre gånger. Först packar du allt som du kommer på att du kommer att behöva; badkläder + ombyte av badkläder, skor; olika skor för olika tillfällen, som till exempel sandaler, strandtofflor, skor för promenader och så vidare. När du packar en första gång, går du igenom alla saker en gång till. Denna gång stannar du inför varje sak som du har packat ner och funderar om du verkligen, verkligen behöver ha med dig just den saken. Behöver du verkligen ta med nagelsaxen? Kommer du att klippa naglarna just under denna resa? När du tagit bort allt, packar du resväskan en gång till och tänker igenom dag för dag under resan, så att du har med rätt antal underkläder, sockor, nattkläder, badkläder, ombyte med mera. Måste du ha med boken, eller kan du köpa en ny bok på plats? Är du intresserad av en ny resväska?

29 Jan 2018