Vad kostar det att transplantera sitt hår?

För många av oss betyder håret ganska så mycket. Vi bryr ju oss om vårt hår varje dag; att det ligger snyggt, att det är rent, att vi har den frisyr som vi vill ha och så vidare. Vår personlighet uttrycks med vårt hår. Är vi en sportig typ – och har kort hår? Har vi långt hår, som Anders Borg hade förut, i svans? Eller har du börjat tappa ditt hår? Sådant kan hända när som helst, och har inte med ålder att göra. Däremot kan man se äldre ut om man börjar få tunt hår. Definitivt om man tappar allt sitt hår. För många kan en sådan händelse bli jobbigt. Då är det olika lösningar som gäller. Vilket är det bästa?

1. Medicin.

Man kan börja medicinera ifall håret faller av. Det som gör att håret faller av är att det manliga hormonet DHT försvagas. Det leder till att håret blir tunnare och faller av. Tar man medicinen Rogain eller Propecia kan man förhindra det. Nackdelen är den att om man slutar ta det, då slutar medicinen att verka och man drabbas ändå av håravfall. Man måste helt enkelt ta medicinen livet ut. Då kan hårtransplantationer vara ett bättre alternativ

2. Transplantera hår.

Detta innebär att man tar hud med friska hårsäckar från någon annan del av kroppen och flyttar dem till delar där håret håller på att falla av. Efter det bör man vänta mellan 9 till 12 månader innan man ser till effekten av hårtransplantationen.

Så här går det till:

Dagen innan du ska operor håret, bör du inte dricka alkohol. Sedan kommer du till kliniken som ska transplantera håret. Där får du en lokal bedövning. Sedan opererar en kirurg dig, under cirka 6 till 10 timmar, beroende på hur mycket nytt hår du behöver. Efteråt är det viktigt att du tar det lugnt. Det är viktigt att låta huvudet ta det lugnt, och inte göra något som anstränger dig den närmaste tiden efteråt. Beroende på hur läkaren har gjort, bör du låta området som du har transplanterat få växa till sig och läka. Den närmaste månaden efteråt bör du ta det lugnt och inte göra några ansträngningar som gör att du svettas. Inte heller bada eller sola. För bästa resultat är det bra att helt enkelt ta semester i anslutning till hårtransplantationen och bara vila och inte göra något ansträngande.

Efter mellan 9 och 12 månader efter operationen bör du se en skillnad. Då borde håret ha växt ut. Om inte bör du ta kontakt med den som gjorde operationen.

De flesta som transplanterar sitt hår, betalar mellan 20.000 till 50.000 kronor. Allt beror på hur mycket hår du måste transplantera. Det bästa resultatet är det om man tar friska hårsäckar från ett ställe i kroppen och transplanterar dem till ställen där man vill ha dem. HAr du behov av så många som 3.500 hårsäckar, vilket är maximalt, kostar en sådan operation omkring 70.000 kronor (som en billigare bil). Gör du det lär du ha hår i alla fall permanent. Så ör hår viktigt för dig är det inte ett för dyrt pris.

9 Feb 2018