Vad betyder safari?

Vad betyder safari? Ordet safari kommer från swahili och betyder resa. Även arabiskans Safarijah är en tänkbar ursprungskälla till ordet.

Det ger också en tydlig fingervisning om vad vi alla känner då ordet safari kommer på tal - det handlar då om en resa till ett annat land och närmare bestämt då en typ av vildmarksexpedition. Safariresan är mytomspunnen och väl beskriven i både litteraturen och i olika filmer. Vi ser framför oss det stora äventyret, vi har vilda djur, vi har minimal utrustning och vi har enbart oss själva att förlita oss till: det ger en ganska bra bild av hur gemene man tänker sig ett safari. Stämmer den bilen överens med verkligheten?

Dagens safari skiljer sig ganska mycket från de resor som gjordes under början av 1900-talet. Faktum är att namnet först användes i samband med USA:s president Theodore Roosevelt´s bok På afrikanska jaktstigar - en jägares och naturforskares berättelse om sina ströftåg i Afrika. Den något baktunga titeln vägdes upp av bokens egentliga innehåll som visade på spännande jaktupplevelser och adekvata rese- och miljöskildringar.

Roosevelts jaktexpedition 1910 och ett safari idag är väldigt långt ifrån varandra. Du som resenär kan knappast räkna med att fälla något storvilt och - om så är fallet - så kommer du att få betala en massa pengar för detta. Vi har, rent krasst, förbrukat den möjligheten. Genom tjuvjakt, genom arrangerade jaktturer och genom allmän vårdslöshet så har antalet elefanter, lejon, flodhästar och andra djurstammar kommit att minskas radikalt - vissa är så nära utrotning man kan komma. Därför så är dagens safari mer av en naturupplevelse och mindre av en jakt på storvilt. Det är endast att se som positivt.

safari

Boka en safariresa och upplev en helt ny värld

Det är naturen som är hela grejen med ett safari. Från det snötäckta Sverige rakt in i det vackra, frodiga och spännande Afrika. En safarisresa kan gå till exempelvis Sydafrika, Zimbabwe, Zanzibar eller Botswana - varje land med sin speciella kultur, sitt unika djurliv och sin egen fantastiska natur.

Att åka på safari är en upplevelse som man bär med sig genom resten av livet. Bara att få en möjlighet att se exempelvis Victoriafallen eller att se The Big Five i verkligheten är något som är få förunnat. The Big Five är alltså samlingsnamnet på djuren Lejon, Noshörning, Buffel, Elefant och Leopard.

Boka safari via en välkänd arrangör

Det finns olika upplägg på hur en safariresa kan se ut. Vissa väljer att köra på egen hand - man hyr bil och man får guidning för att ta sig igenom exempelvis den välkända Krugerparken i Sydafrika. Andra väljer ett upplägg där man förlitar sig på den kunskap som finns hos guider; man löser biljett och man åker med i de speciella bilar som finns. Den varianten ger också störst garanti att verkligen se det man hoppas på.

Ett tredje upplägg kan innebära att man väljer att tälta under den tid som safarit pågår; man sover i naturen - med naturen - och man får genom detta också se det Afrika man kanske alltid drömt om. En del väljer emellertid att sätta bekvämligheten i första rummet - ett skönt hotell eller en vacker resort där man bokat in resor under dagarna. ‘Upplägget väljer man själv, men var man gör det är avgörande.

Det finns många företag som stoltserar med safari och som säger sig kunna ge det där lilla extra. Få lever upp till de orden. Vi skulle därför rekommendera att man väljer att boka via en arrangör som har några år på nacken, som har goda referenser och som hunnit skapa sig det kontaktnät som krävs för att arrangera ett säkert, tryggt och äventyrsfyllt safari. Betala hellre några kronor extra. Du får en upplevelse att se tillbaka på genom resten av ditt liv.

Läs mer om safari på https://nyati-safari.se.

7 Oct 2019