Vad är vad inom skönhetsbehandlingar?

Det är mycket populärt med olika metoder för skönhetsingrepp. När man åldras, förändras ens ansiktsform. Ögonen blir mindre, man får rynkor kring ögon, näsa och munnen. Det som händer är att när huden åldras förlorar den sin elasticitet. När man ler, säg ett tusentals gånger, så använder man samma muskler varje gång. När man har använt samma muskler flera gånger slutar huden att gå tillbaka till utgångsläget.

Istället för att huden drar ihop sig igen, efter ett leende, en rynkning i pannan, ett skratt som kniper ihop ögonen, bildas istället ett permanent veck, där huden har skrynklat ihop sig. Det samma gäller övriga kroppen. Man lyfter armar, man böjer på benen, man gör olika saker med kroppen, där huden inte går tillbaka till ursprungsläget, utan bildar ett veck. Det kan vara så att man går upp i vikt och det bildas ringar kring magen, som stannar kvar även när man har gått ner i vikt. Då kan man antingen släta ut rynkor, eller avlägsna fett som finns på ställen i kroppen där man inte önskar det. Det finns olika metoder för att rätta till sådana skönhetsfel.

1. Plastikoperation

Det traditionella sättet att antingen släta ut rynkor eller avlägsna fett på kroppen är att söva ned en patient och avlägsna rynkor eller fett med att operera bort det. Patienten ligger på operationsbordet under en dag, och vaknar sedan upp med bandage kring stället där operationen har ägt rum. Det kan vara smärtsamt i ärret efter operationen. Det kan ta flera veckor innan smärtan är borta och ärret efter operationen inte syns längre. Det är effektivt, men är mycket riskabelt då egentligen alla operationer är riskabla. Det finns risker med att bli sövd, att själva operationen går fel. Att det är fel del som opereras bort. Att narkosen inte tar som den ska och så vidare.

2. Coolsculpting

Detta är en metod som kyler ner den kroppsdel som du önskar åtgärda. Genom att kroppsdelen kyls ner, släts huden ut. Man fryser så att säga fettcellerna och de blir inte längre synliga under huden.

3. Ansiktslyft

Man kan släta ut huden i ansiktet på olika sätt. Coolsculpting är bra just då man kyler ned endast en del av ansiktet. Vill man ta bort hängande hud, eller delar av ansiktet som man tycker har för mycket fett, kan man göra det med denna metod. Man kan även lyfta släta ut rynkor med hjälp av botox, fillers, eller med V Soft Lift. Det är en metod när man med hjälp av biologiskt nedbrytbara trådar, i ett avancerat rutmönster lyfter hela ansiktet.

Alla metoder har både sina för- och nackdelar. Det är viktigt att du som funderar på att genomföra någon av dem, tar reda på så mycket du kan om metoderna. Och vad som är bra, eller mindre bra med dem. 

24 Mar 2018