Upptäck Stockholms skärgård med båt

Om du ska till Stockholm finns det mycket att upptäcka på vattnet. Det är inte bara turister utifrån som gärna tar en tur i skärgården, utan även stockholmarna själva. Att ljudlöst glida fram bland öar på vattnet är en upplevelse man gärna gör om flera gånger. Och det är inte bara fin natur som syns. Vid till exempel Strandvägen, Djurgården och till viss del Lidingö får du chans att se vacker arkitektur också.

Rutten

En viktig del i en lyckad tur är att planera rutten väl. När det kommer till Stockholms skärgård finns det nästan oändliga val (det finns över 30 000 öar här). Klart är att man inte kommer att hinna besöka alla, i vilket fall som helst. Platser du kan passa på att kika på är till exempel:

  • Lidingö. Åker du ut från Slussen kommer du så småningom att ha Lidingö på din vänstra sida. Här kan du till exempel se pampiga villor och vacker natur. Lidingö är en av de större öarna, och sannolikheten är stor att du kommer passera ön, nästan var du än ska (om du utgår från Slussen eller Strandvägen).
  • Fjäderholmarna. Fjäderholmarna är ett klassiskt resmål med båt. Hit går det utmärkt att åka, även om du inte planerar att hyra båt och lägga din egen rutt. Från Strandvägen går det båtar hit varje timme och det tar inte längre än en halvtimme att komma fram. Här finns en teater, hantverksbod och utställningar att kika på.
  • Vaxholm är ett annat populärt mål att ta sig till med båt. Här finns flera krogar och ett spännande kastell att titta på. Staden har egentligen 11 000 invånare, men upplevs som betydligt mer under sommarmånaderna.

Catering

Om ni är många som ska hyra en båt, kan catering vara lösningen vad gäller maten. Det finns flera företag som levererar maten direkt ut till olika båtar dessutom. Om ni inte är så många kanske catering inte behövs. I sådana fall kan det lämpa sig bättre att stanna vid någon restaurang på en ö och äta där. Är ni däremot ett större sällskap kan catering ofta vara det som krävs. Att få bord för många personer på en restaurang, med kort varsel, kan vara svårt. Om ni ändå ska försöka med det kan ni behöva stanna till vid en av de större öarna, som har många krogval. Det kan till exempel vara Vaxholm eller Lidingö. Mindre öar, med mindre restauranger, kommer säkerligen inte ha lika lätt att erbjuda plats för ett väldigt stort sällskap med kort varsel.

25 Jan 2018