Tunga lyft - vanliga frågor

Dags att flytta? Många tar flytten lite på uppstuds och tänker att det mesta kommer att lösa sig. Det gör det också - men det kommer definitivt att påverka både humöret och fysiken negativt.

Att flytta, i synnerhet om man ska ta hjälp av kompisar och släktingar, är något som kräver planering. Du bör ha packat allt i god tid innan, du bör använda rejäla kartonger och du bör ha sett till att det finns en större flyttbil redo att användas under flyttdagen. De som hjälper dig att bära ska komma till ett dukat bord - och det är du som ska vara servitör i den frågan.

Viktigt är också att säkerställa att ingen riskerar att göra sig illa i samband med flytten. Tunga lyft är en fråga som man aldrig får tumma på. Vet du med dig att du har någonting extra tungt i din ägo så bör du också planera extra mycket för hur detta ska bäras och transporteras. Vi ska här, genom att svara på några vanliga frågor, försöka ge dig lite mer kunskap om tunga lyft och förhoppningsvis också få dig att tänka lite extra inför ett sådant.

Vad räknas som tunga lyft?

Primärt så kan man räkna saker som inte går att lyfta ensam - eller som duo - som tunga lyft. Klassiker i sammanhanget är exempelvis bokhyllor, pianon och kassaskåp. Tunga lyft kan även översättas till lyft som sker inom industrin och där exempelvis maskiner och utrustning ska flyttas.

Kan jag genomföra tunga lyft med mina vänner vid flytten?

Det är knäckfrågan. Vi skulle definitivt råda dig att tänka både en och två gånger. Tunga lyft är farliga och det finns otaliga exempel på då folk gjort sig illa - rejält - i samband med att man ska försöka bära en större pjäs.

Kan jag anlita proffs för jobbet?

Ja, och det bör du också göra. Väljer du en flyttfirma som specialiserat sig på tunga lyft så garanteras du ett tryggt och säkert jobb - som baseras på en initial riskbedömning. En flyttfirma kan exempelvis använda kranbil för att flytta ett piano via utsidan av huskroppen snarare än att bära det på ett traditionellt sätt. Det kostar några kronor, men det utesluter också riskerna att någon skadas. Vi skulle definitivt säga att du bör ta professionell hjälp med tunga lyft.

Se mer på https://www.tungalyftt.se/.

27 Aug 2023