Thujor - välj rätt thuja för din trädgård

Thujor har under senare år kommit att bli en populär växt i den svenska trädgården. Det kommer inte av någon slump: en thuja är en perfekt växt att använda för att både anlägga en häck eller som en fristående, snygg växt som ramar in och drar ögonen till sig. Thujor är, helt enkelt, perfekta växter för din trädgård.

Förklaringen till varför just en thuja kommit att bli så pass populär kan delas in i flera olika faktorer. Dels så är thujor förhållandevis billiga, dels är de enkla att sköta om - de behöver bara beskäras någon gång varje år och vattnas om det är riktigt varmt - och dels så klarar de av vår vinter.

Som ett ytterligare plus kan nämnas att denna växt - trots att den inte växer vilt i Sverige - passar extremt bra in i den svenska floran: den påminner väldigt mycket om enar och vissa andra barrträd.

Välj Thuja Smaragd som fristående växt

Det spelar egentligen ingen större roll vilken växt ur familjen Thuja du väljer. Exempelvis så fungerar den lyxigare varianten i form av Thuja Smaragd bra även i en häck, men då får man räkna med att den blir lite mer ojämn då en Thuja Smaragd växer lite mer frodigt och fritt än vad en Thuja Brabant gör. Den senare är det vanliga alternativet för just häckar då den håller samma nivå och tempo i sin växlighet som sin granne i häcken.

Som fristående växt så är rekommendationen att du väljer en Thuja Smaragd. De nackdelar som fanns med att välja en sådan till häcken blir rena fördelar om den står för sig själv: du får en tät, frodig, snygg och lyxig växt som drar ögonen till sig och som ger din trädgård både spänning och personlighet. Den kostar lite mer pengar, men den ger definitivt valuta för varenda krona. Det gröna skimret som finns i barren kommer att skapa en unik trädgård och tomt. Det garanterar vi.

1 Aug 2022