Städtips

Bor du i Stockholm lever du antagligen ett liv där det kan vara svårt att hinna med allt hushållsbestyr. Avstånden är stora och arbetsresor och jobb upptar det mesta av tiden. Barnen lämnas och hämtas och middagen ska fixas. När man till slut har några timmar över finns det mycket annat som lockar. I Stockholm går tiden fort, och att hinna med en storstädning kan kännas oöverstigligt.

Lyckligtvis finns det mycket du kan göra för att skjuta upp behovet av en storstädning. Genom att göra lite varje dag kan du ha ett rent och snyggt hem utan att behöva avsätta en stor arbetsinsats. Någon gång om året kan det kanske ändå finnas behov av en riktigt storstädning, men då kan det faktiskt vara värt att anlita en bra städfirma. I Stockholm finns många bra firmor som erbjuder storstädning och priserna är låga även om man inte räknar in RUT-avdraget.

Många bäckar små

Genom att avsätta tio minuter eller en kvart om dagen till att hålla rent i hemmet minskar du risken att behöva ägna en hel söndag till att få ordning. Det handlar om enkla saker som att torka av bänkytor, damma osv. Men det viktigaste att tänka på är att försöka hålla ordning på grejerna. Var sak på sin plats är ett utmärkt motto när det handlar om att försöka hålla städat hemma.

Låt inte kvitton, räkningar och information från hyresvärden bilda pappershögar som tornar upp sig mot taket. Gör en snabbedömning av varje nytt papper,; kan du sätta det i någon pärm eller behöver det en sparas. För över informationen till anteckningarna i mobilen och kasta papperet.

Häng in dina kläder vid läggdags, eller släng dem i tvättkorgen om du inte ska använda dem mer. Vi tjatar ständigt på barnen om att plocka undan efter oss men slarvar ändå en hel del själva. Om man tillsammans försöker hålla golv, bord och andra ytor rena från saker känns hemmet betydligt mer välstädat och det blir mindre dammansamlingar.

Disciplin

Att inte plocka undan efter oss är det vanligaste misstaget vi gör och den främsta anledningen till att ett hem snabbt blir stökigt, smutsigt och svårstädat. Genom att skärpa oss på den fronten gör vi mycket på vägen mot ett renare hem.

Medan man lagar mat kan man utnyttja dödtid till att torka av bänkytor och få undan kärl och hushållsredskap. Förbered diskmaskinen så att det bara är att fylla på med tallrikar efter middagen. Har du ytterligare tid så torka av kakel, kyl och frys och andra ytor. Detta kan göras varje dag och det handlar om kanske fem, tio minuters arbetsinsats samtidigt som du minskar kökets städbehov avsevärt.

En sak i taget

Annars är en bra tumregel att ta ett arbetsmoment per dag. En måndag efter jobbet kan man vattna blommorna och passa på att dammtorka runt fönstren. På tisdag går man med dammtrasan och tar där det behövs. Någon dag tar man stegen och ser till att ovansidan av hyllor och skåp blir dammfria. Badkar och handfat i badrummet gör man rent på en kvart någon annan kväll. Allt måste inte heller göras varje vecka eller varje dag, men gör man något litet varje dag får det resultat. Att ha en varje dag-rutin gör att det där motståndet mot städning inte hinner byggas upp, det blir som en självklar del av vardagen. Och självklart ska alla i familjen hjälpa till. Fixar man inte den "varje dag-rutinen" kan man alltid anlita bra städhjälp som underlättar din vardag.

Läs mer om städhjälp.

21 Dec 2017