Snyggt med markiser

I takt med att vi får ett allt varmare klimat (jo, det blir helt enkelt några grader varmare, sett över tid) behöver vi alltmer solskydd. Här kan man välja olika skydd; jalusier och snygga gardiner för fönstren är ganska självklara. Jalusier är bra på det sättet att de släpper in solljuset men ger en välbehövlig skugga för till exempel blommorna som de flesta har stående vid fönstret. Det finns inga växter som gillar att bli stekta av solen även om de behöver solljuset för att växa. Även vi människor behöver solljuset för att må bra. Och vi gillar stora fönster som släpper in ljuset. Men vi vill helst inte ha en stekande sol heller, vi vill ha skugga och lagom mycket ljus.

Markiser är susen för trista fasader

Man kan även skugga fönstren med markiser. Markiser är något som gör vilket hus som helst till ett vackert hus. Om fönster är ögonen ut på ett hus – tänk dig ett hus helt utan fönster – helt otänkbart, eller hur? Då är markiserna som fönstrens ögonlock, huset blir komplett med markiser. De är inte bara till för hotell och restauranger även om de är snygga där. Har du en trist fasad blir den snygg med markiser. Du lyfter hela husets utseende med markiser för varje fönster. Ett ställe där det är populärt att montera markiser är att installera en markis på balkongen. Ingen vill sitta i direkt solljus även om solen är välkommen, är det inte behagligt att sitta i stekande sol under varma sommardagar. Särskilt inte om balkongen är inbyggd i huset, då blir balkongen som en stekande bikupa. Då är det bättre att ha en markis som gör det uthärdligt att utnyttja balkongen.

Skugga på annat sätt

Vill man varken ha markiser eller jalusier finns det andra sätt att få skugga från solen. Det finns persienner som är snygga. De måste inte vara trista och betonggrå. Du kan köpa persienner i nästan alla färger, som passar bra med resten av inredningen. Det finns även hissgardiner som fungerar lika bra som jalusier. Kolla gärna runt innan du bestämmer dig. Sedan finns det vanliga rullgardiner med aluminium inuti så du får det mörker som du vill ha, även om du väljer ett par ljusa rullgardiner.

Fördelar med jalusier

Jalusier är bra till annat än att ge skugga. På vintern hjälper de till att isolera fönstren. Då slipper du släppa ut all inomhusvärmen och kan till och med sänka dina kostnader för uppvärmningen. Många har dragiga fönster. Har du inte möjlighet att bytatill tätare fönster kan du enkelt isolera dem med jalusier och tjocka gardiner. Jalusierna kan du få i olika material; som bambu eller i tyg. Här kan du läsa om fler markiser i Lidingö.

20 Jan 2018