SEO är lönsamt i det långa loppet

Hur ser din digitala närvaro ut och syns ditt företag i den organiska lista som Google presenterar när man söker på nyckelord i din verksamhet och stad? Om så är fallet - grattis. Om inte - då har du lite att jobba på. Att synas där kunderna finns har alltid varit en grundpelare inom marknadsföring och idag så finns dessa kunder på Google. Där måste du också vara synlig.

Synlighet på Google sker inte av någon slump. Det är inte slumpens skördar som gör att vissa företag rankar högre än andra. Det är frukten av ett hårt arbete med SEO och där man långsiktigt byggt upp en hemsida som optimerats för just denna sökmotor. SEO betyder Search Engine Optimization och på svenska kan detta översättas till Sökmotoroptimering. Här tänkte vi, genom några punkter, förklara hur detta går till och vad det kan innebära för ditt företag att ta professionell hjälp med detta:

  • SEO optimerar din webbplats. Google använder sig av algoritmer som finkammar nätet vid en sökning. Målet är att hitta de sidor som är mest relevanta för den sökning som skett. Söker någon på snickare i Stockholm så ska sidorna som presenteras handla om just detta - inte om exempelvis målare eller en annan typ av hantverkare. SEO innebär att hemsidan optimeras just för detta. Man ser över alla texter och riktar in dessa mot sökorden som valts och utöver detta så kommer alla rubriker, alla beskrivningar och allt annat innehåll att vara skräddarsytt för att visa relevans för Google. Viktigt är att innehållet är unikt. Kopieras det från andra webbsidor så kommer man att sjunka - rejält - i en ranking.
  • Detta tjänar du på: genom att ranka på Googles förstasida så ökar trafiken till en hemsida dramatiskt. Och, det handlar också om besökare som redan är intresserade och inställda på att köpa en vara eller en produkt. Du hittar rätt målgrupp och du behöver nu bara övertyga dessa om just din tjänst och din produkt ska läggas i varukorgen. SEO blir därför en väldigt greppbar typ av marknadsföring: du ser hur många som besöker din sida och hur de hittat till denna.
  • SEO är långsiktigt. Det man bör vara medveten om är att arbetet med SEO kräver tålamod. Vissa branscher och områden har hög konkurrens och där kommer det att ta viss tid innan en sida börjar ranka. För andra sidor kan det gå fortare. Vår poäng: det finns inga garantier. Ingen byrå kan lova en hög placering inom X antal dagar. Däremot kan en SEO-byrå alltid utlova ett hårt jobb - och redovisa för vad man gjort. Här är en byrå som arbetar med sökmotoroptimering där du kan läsa lite mer om hur allting fungerar och hänger ihop.
19 Aug 2022