Sällskapsspel

När hösten kommer och kvällarna blir kalla och mörka är det mysigt att samla familjen i köket och spela ett sällskapsspel, gärna med en kanna te och några levande ljus. Klassiker som Monopol, Cluedo och Trivial Pursuit finns i snart sagt varje svenskt hem i sällskap med modernare utmanare som Risk och Ticket to Ride.

Det perfekta spelet

Målet med sällskapsspel är att samla vänner och familj och ha det trevligt. Ett välkonstruerat sällskapsspel kombinerar spänning, humor och tävling och får spelarna att interagera med varandra, genom samarbete eller konkurrens. Turtagningen ska inte vara för lång utan vara avpassad så att spelarna behåller sitt intresse. Ett bra sällskapsspel ska dessutom vara roligt att följa utan att man är med och spelar. En snygg och originell design förhöjer också spelupplevelsen.

Stor variation

Många sällskapsspel är brädspel, där spelarna i tur och ordning flyttar sin pjäs på ett bräde. Exempel på sådana spel är ovan nämnda monopol, som uppfanns redan 1930, eller till exempel fia med knuff, som har anor bakåt ända till tidig medeltid.

En annan vanlig variant av sällskapsspel är frågespel där spelarna kan vara indelade i lag och tillsammans svara på frågor och samla poäng. Trivial Pursuit, som kom i sin första utgåva 1982, är kanske det mest kända av dessa spel. Genom åren har tusentals frågespel kommit ut, ofta med nischade frågor inom områden som sport och musik.

De populäraste spelen är lätta att lära sig, men tar tid att bli bra på. Spel med alltför komplicerade regelverk som det tar tid att sätta sig in i blir lätt stående i bokhyllan. Det är en lurig avvägning att komma på ett spel med rätt balans mellan spelglädje och svårighetsgrad.

Test av sällskapsspel

De flesta stora dagstidningar har årligen ett test av nya sällskapsspel, likaså finns många branschorganisationer som gör tester och delar ut pris. På nätet gör konsumentsajter regelbundet listor med de bästa nya spelen. Det finns alltså mycket vägledning att få genom en sökning på nätet.

Spelbutiker

En vanlig leksaksaffär kan ha de vanligaste och de senaste sällskapsspelen men vill man gå djupare och verkligen se vilket stort utbud det finns av sällskapsspel bör man besöka en spelbutik. I Stockholm finns ett par bra spelbutiker, som förutom att erbjuda ett stort utbud av sällskapsspel även arrangerar spelkvällar för de populäraste spelen. En mycket populär och trevlig samvaroform och ett bra sätt för många att hitta nya vänner och medspelare.

Hålla sams

Ett bra sällskapsspel har en viss nerv, som eldar upp spelarna och höjer temperaturen i rummet. Det är dock inte alltid lätt att hålla sams när det börjar gå dåligt för någon och någon annan har tur i överflöd. För barn, unga och även många vuxna är sällskapsspelande ett bra tillfälle att ge akt på sitt sociala beteende och kanske öva på en mer ödmjuk inställning till tävlan och till livet i allmänhet. Att kunna bjuda på ett grattis eller att hålla in med att klaga över otur trots att man kokar inombords är mycket karaktärsdanande.

5 Nov 2017