Så mycket kostar bränder världen över

Många är de som oroar sig för de bränder som har rasat över världen under de senaste åren. Varje sommar har det alltid skett en och annan skogsbrand, även i Sverige. Förra året var inget undantag, och vi inser att det är mycket känsligt detta med bränder. Det verkar ju inte spela någon roll hur försiktiga vi är. Alla är ju bevisligen inte lika försiktiga med bränder. Svenska myndigheter försökte förhindra brandspridning genom att förbjuda grillning. Nu vet vi ju inte om det var någon som råkade grilla i skogen och att det skulle ha varit orsaken till den stora skogsbrand som härjade i området kring Ljusdal, eller på andra håll i världen. Men de flesta inser att vi kommer att behöva vara mycket mer försiktiga med både grillning och cigarettrökning i fortsättningen. För att vi ska förstå vidden av detta, bör man kanske uttrycka sig i statistik och kostnader. Därför redovisar vi här vad det har kostat att det brinner på olika håll i världen.

Bränder kostar både material och människoliv

Även om bränderna kostar en del i form av kostnader för hus och hem som brinner upp, är det trots det inte alls så mycket som när människoliv går till spillo. Under millenniets början var vi människor 6,3 miljarder, och mellan 7-8 miljoner bränder tog mellan 70.000-80.000 människoliv. Av dessa berodde majoriteten på bränder i byggnader. Bara i Europa låg antalet dödsfall på grund av brandolyckor på 30.000 per år. När det kommer till skador som påverkade industribyggnader, eller fastigheter, var kostnaderna så stora som 275 miljoner pund vilket motsvarar drygt 3 milijarder svenska kronor, och i USA kostade skadorna på egendom på grund av bränder året 2001, över 10 miljarder dollar, ungefär 95 miljarder svenska kronor. Och under de senaste åren har antalet bränder ökat runt om i världen. Varje år är det flera länder som drabbas av omfattande skogsbränder. Och antalet bränder lär tyvärr öka.

Se till att förhindra bränder i ditt hem

Som villaägare kan du göra en hel del för att förhindra bränder i ditt hem. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Ofta är det svårt att påverka vad andra gör, då är det lättare att påverka det egna hemmet. Bor du i lägenhet eller villa kan du alltid se till så att inredningen är brandsäker. Du vet väl att det både finns brandskyddande tapeter och målarfärg som du kan använda, till exempel i köket, där risken för brand kanske är som störst. Har du en öppen spis i vardagsrummet, kan du även inreda med sådana brandskyddande inredning där. Läs mer här om brandtätning i Stockholm.

14 Jan 2019