Så håller du bilen i topptrim

Att hålla bilen i topptrim är inte bara viktigt för säkerheten – utan också för estetiken. En stor del i att underhålla bilen är att hålla den ren och fin. Många väljer till exempel att skaffa ett keramiskt lackskydd för att hålla lacken i ett gott skick under längre tid. I den här texten kan du läsa om saker som är bra att tänka på när du ska underhålla bilen – så att du kan hålla bilen i topptrim.

Däcken

Däcken bör kontrolleras innan varje längre körning. Om man inte brukar köra några längre sträckor, bör de kontrolleras ändå med jämna mellanrum. Se först och främst till att lufttrycket är rätt. Vilket lufttryck däcken ska ha brukar stå i bilens handbok och kan skilja sig lite åt beroende på om du ska köra med tom eller fullastad bil. Har man rätt lufttryck i däcken rullar bilen optimalt och du sparar så vis både på bilen och på bränslet. Ekonomiskt, med andra ord. Glöm inte att också kontrollera däcken för skador regelbundet.

Rutor och speglar

Se till att alla rutor och speglar är rena och hela. Det här gäller även glasskivorna som sitter vid framljusen. Är dessa trasiga bör de åtgärdas så fort som möjligt för din egen säkerhet. Om du har fått ett stenskott på till exempel framrutan är det ofta lätt att laga och behöver dessutom inte ta särskilt lång tid eller vara speciellt dyrt.

Det lönar sig också att tänka förebyggande i trafiken. Kör du till exempel bakom ett större fordon med last som kan tänkas släppa gruskorn eller andra saker, är det bra att hålla stort avstånd. Bara ett litet gruskorn kan nämligen orsaka en stor spricka i framrutan.

Interiören

Interiören bör städas och dammsugas efter behov. När det väl är dags för försäljning är interiörens skick en avgörande faktor för hur mycket du kan få för bilen. Det finns en del köpare som inte kollar närmare på till exempel däcken eller ljusen, men om interiören ser smutsig ut eller om stereon inte fungerar, finns en stor risk att affären inte blir av.

En del menar att värdet av bilen avspeglas genom interiören – och många kan skriva under på att detta stämmer till hög grad. Kombinera detta med ett keramiskt lackskydd för en riktigt snygg bil. Att lägga extra energi på interiören innebär givetvis inte att man ska negligera däcken eller annat som är viktigt för att bilen ska kunna framföras på ett säkert sätt.

Vindrutetorkarna

Det är lätt att glömma bort vindrutetorkarna. Samtidigt är det många som skjuter upp att byta ut dem ifall de gnisslar eller brister lite grann i funktionalitet. Det är bra att känna till att vindrutetorkare är ganska enkla att byta själv. Särskilt viktigt är det här om man kör mycket i regniga förhållanden. Det tenderar till exempel att vara mer regn på Västkusten än vad det är i Stockholm.

Keramiskt lackskydd

Visserligen något som kanske inte påverkar utseendet särskilt mycket, men som är desto viktigare för estetiken. Ett keramiskt lackskydd ger bilen en riktigt fin glans som håller över tid. De flesta keramiska lackskydd sitter väldigt bra och går senare inte att ta bort med vanliga rengöringsmedel. Istället kan det krävas till exempel maskinpolering för att få bort det.

19 Dec 2017