Så fungerar både elbil och att ladda den hemma

Funderar du på att byta till en elbil eller en hybridbil? Att byta till en elbil är verkligen att stiga in i framtiden och bli en del av lösningen på det faktum att vi, människor har påverkat jorden och sugit ut de resurser som finns i vår planet. Utan jorden, lever vi inte längre. Vi är helt beroende av vad jorden kan frambringa. Utan jorden och det som vi kan få av den i form av vatten och syre, dör vi. Då hjälper det inte hur mycket pengar vi än har på kontot. Därför är övergången till en elbil bland det absolut viktigaste som vi har.

En elbil kräver laddning av bilbatteriet

En elbil, fungerar ju som en vanlig bil. Skillnaden är den att vi inte behöver bensin för att starta bilen, eller för att köra den. I stället behöver vi ett fulladdat batteri. Och för att kunna ladda bilbatteriet krävs det att man har antingen en laddstation där man kan ladda bilen någonstans nära sitt hem, eller ännu bättre; har en laddstation för sin elbil i Stockholm, i sitt hem till exempel.

Som det är just nu, kan man faktiskt ladda sitt bilbatteri i ett vanligt eluttag där hemma, men det är inte särskilt säkert. Om sladden till bilen skulle vara ansluten på felaktigt sätt, kan det hända en olycka i hemmet, men en laddbox gör laddningen av bilbatteriet så mycket bättre.

Så går det till att installera en laddbox

När man ska ladda bilbatteriet är det bästa om man kan göra det medan man sover och ändå inte gör något annat. Gör man det när man sover, behöver man inte oroa sig över att batteriladdningen avbryts. Har du då installerat en laddstation, laddbox eller en laddbstolpe i ditt hem, vet du att laddningen av bilbatteriet sker på ett säkert sätt. För att installera detta har Naturvårdsverket en möjlighet att ge bidrag, upp till 50 procent av kostnaden för inköp och installation, som mest 10.000 kronor.

Anlita en erfaren elektriker för installationen

Ska man installera en laddstation, laddbox, laddstolpe hemma hos sig, bör man alltid anlita en elektriker som kommer och gör det på rätt sätt. Om du gör så, slipper du åka runt och leta efter en laddstolpe för att ladda ditt bilbatteri. Om du laddar bitt bilbatteri hemma, blir det bra mycket mer kostnadseffektivt att ha elbilen. Det som ska göra underverk för miljön är ju inte bara att skaffa elbil, utan att ställa om till att utnyttja endast miljövänlig och förnyelsebar energi.

20 Dec 2018