Så blir man arkitekt i Stockholm

Funderar du på att utbilda dig till arkitekt i Stockholm? Om du är duktig på matematik och gillar att rita och är duktig på det, är verkligen arkitektyrket något för dig. Man ritar byggnader och beräknar hur konstruktionen ska fungera på bästa sätt. Man studerar materialkunskap. Man arbetar med projektering, planlösningar, planerar hur oh var fönster ska sitta, lutningen på tak och mycket annat intressant. Som arkitekt tar man hänsyn till tekniska, ekonomiska och ekologiska omständigheter och villkor. Ofta samarbetar man med andra som arbetar med själva bygget av villor, hotell, offentliga byggnader och annat.

Det gör landskaps- och inredningsarkitekter

Vill man kan man även utbidla sig till landskapsarkitekt. Då planerar man hela regioner, städer och områden. Man kan arbeta med miljöerna mellan hus. När man bygger ett nytt hus, är det landskapsarkitekterna som planerar utemiljön, var parkeringarna ska stå, uthus, platsen för samvaro, lekplats och så vidare. Väljer man i stället att utbulda sig till inredningsarkitekt, planerar man hur husen ska se ut inne i husen.

Så lång tid tar det att utbilda sig till arkitekt

Det tar 5 år att utbilda sig till arkitekt. Inte alla studerar hela tiden. Dessutom innehåller utbildningarna mellan 1-2 års praktik. Många åker utomlands och studerar där någon termin eller två. Som utbildad arkitekt får du en mycket bra lön. Ingångslönen för en sådan ligger på cirka 31.000 kronor i månaden, senare kan man hamn på allt mellan 33.000-50.000 kronor före skatt i månaden.

Inom dessa yrken får du troligast jobb

För övrigt, är det IT-specialister, sjuksköterskor och lärare de yrken som kommer att ha lättast att få jobb inom de närmaste 5 åren. Över lag ligger oftast civilingenjörer bäst till när det kommer till att få jobb, andra är förskollärare, läkare, mjukvaru- och systemutvecklare, sjuksköterskor och lärare.

Dessa yrken kommer ha svårast få jobb

Man ska tydligen inte bli banktjänsteman, chefssekreterare och assistenter på kontor, finansanalytiker och investeringsrådgivare, fotograf, grafisk formgivare, informatör, journalist eller musiker. Inte heller säljare, kassapersonal, kontorsreceptionist, telefonist eller vaktmästare.

Arkitekter befinner sig i mitten

Som arkitekt, befinner man sig någonstans i ett mellanläge; det är inte lätt, men heller inte särskilt svårt att få jobb i framtiden. Det kommer alltid att finnas ett behov av arkitekter eftersom vi fortsätter bygga bostäder. Särskilt i Stockholm finns det fortfarande stora behov av fler bostäder, då Stockholm fortsätter växa med en fullastad buss, om dagen. Så väljer man att stanna kvar i huvudstaden är det lättare att få jobb. Läs mer om hur ett arkitektkontor arbetar i Stockholm på: http://www.arkitektkontorstockholm.se.

25 Oct 2018