Så är det att söka jobb som städare

Har du jobbat med städning tidigare eller söker du städjobb som ditt första jobb? Kanske har du lång erfarenhet av att städa i offentliga lokaler men söker nu någon annan inriktning så som kontorsstädning eller kanske hemstädning. Här söker du jobben:

Här hittas flest annonser – Arbetsförmedlingen

På Arbetsförmedlingens hemsida finns tjänsten ”Platsbanken”. Här går det att söka efter specifika yrken inom valda områden. Om du exempelvis bor i Uppsala och vill jobba med kontorsstädning använder du sökfunktionen för att hitta detta. När du börjar skriva ”kontorss…”kommer ”kontorsstädare” upp som förslag. Detta är en mycket bra funktion som gör att man snabbt hittar det yrke som är inlagt i tjänsten.På samma sätt hittas snabbt gällande stad. När du skrivit in ”upp” visas fyra olika alternativ där Uppsala är ett och Uppsala län är ett annat. Därmed kan du avgöra om du vill jobba enbart inom just denna stad eller om du kan tänka dig pendla en del inom området.

Annonser i tidning och internet

Om det inte finns några annonser som matchar din sökning kommer denna information att visas. Men det betyder inte per automatik att det inte finns jobb att söka. Det som krävs är däremot en något bredare sökning. Under rutan där du angett ”kontorsstädning” visas relaterade yrken. Yrken där kontorsstädning kan ingå men där även andra arbetsuppgifter finns. I detta fall var det Städare/Lokalvårdare, Hotellstädare samt Arbetsledare inom branschen. Bland dessa bör ”Städare” vara mest relevant men fundera även över om exempelvis hotellstädare kan vara ett alternativ. I detta exempel väljs ”Städare” och nu presenteras 12 jobbannonser inom Uppsala där man eftersöker personal inom städsektorn.

Hitta rätt sökord

Genom att titta på rubrikerna kan man snabbt se vilka som är mest relevanta. En del handlar om hemstädning och är det kontorsstädning som du söker är det en stor skillnad. Samtidigt annonserar en del företag mot ”Serviceassistans inom lokalvård”. Detta kan alltså vara inom lokaler, kontor och offentliga byggnader. Det man alltså måste tänka på är att städföretagen kan använda olika ord och namn på de tjänster de erbjuder. På detta sätt blir det inte helt lätt att hitta rätt exakt på en gång. Man kan behöva bredda sin sökning för att därefter se på annonserna som ligger ute. Samtidigt kan en bredare sökning göra att man får upp ögonen för andra relaterade arbetsuppgifter. Söker du jobb inom kontorsstädning kanske du även kan vara intresserad av trappstädning eller lokalvård. Kanske är det i alla fall ett första steg för att sedan nå det yrke som eftertraktas. Läs mer här om en städfirma som utför kontorsstädning i Uppsala på: kontorsstädninguppsala.nu

5 Mar 2019