Röj i förråden för att slippa mögel

Hör du till en av alla dem som älskar att handla på loppis, gärna shoppar inredningsprylar, kläder eller annat? Du är inte ensam! Helt plötsligt börjar man dock märka att det börjar bli fullt i garderoben. Kartonger och förvaringsboxar i förrådet bågnar av alla prylar och de där snygga stolarna från Tradera har ingen lämplig plats så de förpassas till vinden tills du är klar med idéerna till den nya inredningen i vardagsrummet. Det låter som att det börjar bli dags att röja i förråden.

Sätt upp en strategi för att få ordning

När det börjar bli fullt på det här viset är det bäst att sätta upp en strategi för att få ordning i kaoset. Du kan till exempel börja med att fråga dig vilka saker du kan avvara. Ska det rensas i garderoben är ett hett tips att ta ut allt och gå igenom plagg för plagg. Sånt som inte längre passar hamnar direkt på högen som ska ges bort eller säljas. Sånt som du aldrig använder kan du lägga på en hög åt sidan och gå igenom i andra rundan av sorteringen. Trasiga plagg kan du överväga om de är värda att laga eller om de hellre ska slängas. En trasig dragkedja på en fin märkesjacka är ju självklart värd att reparera medan ett hål på en billig t-shirt knappast lönar sig.

Kläder med nostalgivärde kan vara värda att lägga undan i en särskild låda så att de bevaras för framtiden.

Sortera ut det du inte använder

När du har gått igenom hela garderoben och känner att du har fått koll på vad du har där kan du börja dela upp plaggen enligt olika säsonger. Här kan du ta fram din kritiska sida och fråga dig själv om du någonsin kommer att använda vissa plagg igen. Om svaret är nej är det bara att ge bort eller sälja. Saker du känner dig osäker på kan du lägga till i en passande säsongsavdelning i garderoben. Om du märker efter ett år att du aldrig har haft plagget på dig (sätt en lapp på galgen med datum) så kan du skänka bort eller sälja det därefter.

Samma princip kan du använda dig av när du går igenom andra föremål och möbler i dina samlingar. Du märker nog snabbt att du har samlat på dig en hel del som skulle komma bättre till nytta om någon annan får ta hand om sakerna.

Varför ska du röja ut?

Nu kommer vi förstås till frågan VARFÖR. Varför ska du röja i förråden och garderoben? En viktig faktor som många inte tänker på är att det kan bli ansamlingar av fukt och mögel om man inte har tillräckligt med luftcirkulation. Du har säkert varit med om att en flyttkartong har stått längst in mot en vägg och blivit fuktig och kanske angripits av mögel. Samma sak gäller förstås andra föremål om dina förråd är överbelamrade.

Vindsutrymmen och källare är extra utsatta för problem med fukt och mögel. Källare eftersom luftfuktigheten naturligt brukar vara högre här. Vindsutrymmen då de ofta har fluktuerande temperatur, vilket kan leda till kondensbildning.

När du röjer i förråden kan du gärna passa på att boka in en storstädning hos ett bra städföretag. Det hjälper ytterligare för att se till att dina föremål och kläder hålls i bra skick.

Om du har för mycket saker men har svårt att skilja dig från dem kan magasinering vara ett bra alternativ. Genom att hyra lageryta får du mer plats i hemmet samtidigt som du kan behålla saker som du vet att du kommer att få nytta och glädje av senare. Se till att välja en lagerfirma som erbjuder uppvärmda lagerlokaler med säkra lås.

Har olyckan redan varit framme och du upptäcker mögelbildning i något av dina förråd? Då rekommenderas att du hör av dig till en firma som sysslar med mögelsanering. Att städa själv, särskilt utan skyddsutrustning, kan vara skadligt – särskilt om det handlar om svartmögel. Det kan ge symptom såsom huvudvärk och yrsel eller i värsta fall leda till allergier som blir bestående. Ta hjälp av ett proffs istället om du upptäcker mögel hos dig.

 

 

21 Jun 2017