Rätt arbetsstol gör skillnad i ditt arbete

Har du ont i kroppen efter en dag på jobbet? Det är inte ovanligt, men det finns tydliga skillnader i hur den smärtan kan härledas om man jämför förr och nu. På dåtidens arbetsplatser så var rörelse en naturlig del av arbetsdagen och många tog ut sig rent fysiskt. Idag däremot så kommer smärtan som en följd av stillasittande.

Detta blir för många en överraskning. Hur kan man få ont av att göra något så skönt som att sitta ner? Det handlar om att våra kroppar inte är skapta för att sitta - de är skapta för rörelse. Detta gör att valet av en arbetsstol också blir extremt viktig.

Vilken typ av arbetsstol man sedan ska välja beror helt på vilket typ av arbete man ska utföra. Handlar det om ett arbete inom industrin eller på en verkstad så kommer en arbetsstol att ställa högre krav på hållbarhet - den ska vara enkel att städa av, den ska tåla en massa spill och den ska exempelvis kunna rullas fram över arbetsplatsen utan att hjulen skadas. Här väljer många exempelvis en sadelstol för dessa typer av arbeten.

En bra arbetsstol förebygger skador

Handlar det om kontorsjobb så är det viktigt att stolen kan höjas och sänkas, att den är bekväm att sitta på och att den gärna exempelvis har ett stöd som möjliggör att man kan luta sig både framåt- och bakåt. Det estetiska blir där även en faktor att ta hänsyn till på ett annat sätt än vid en verkstad: en arbetsstol på ett kontor måste också smälta in i den övriga inredningen och interiören.

En ergonomisk arbetsstol är ett måste oavsett var man arbetar och vilka arbetsuppgifter man har. Genom att sitta bekvämt och genom att kunna ställa in stolen för att minska påfrestningen på vissa kroppsdelar så kan man förebygga de förslitningsskador som tyvärr syns en masse i vårt samhälle.

Att vi inte längre sliter ut våra kroppar med fysiska jobb innebär inte att våra kroppar inte slits ut. Skillnaden ligger i hur de slits. Med rätt arbetsstol kan detta slitage förhindras.

27 Mar 2023