Markiser – mer än något annat – förvandlar koja till slott

Vi har alltmer kommit underfund med solens skadliga inverkan på oss människor. I takt med att ozonlagret tunnas ut, inser vi hur mycket vi behöver skydda oss mot solen. Som tur finns det många produkter som är tillverkade just för skyddet av hus och människor. Den som någon gång har ställt någon möbel under fönstret, eller i närheten av fönstret vart hur mycket solen bleker tyg och textilier. Har man till exempel haft gardiner som hängt ett år i fönstret, kan man se var solen har träffat gardinen. Solen bleker och tar hårt på de föremål och människor som den träffar.

Solen är stark och skadar oss

Tänk då på vilken skada den gör på oss människor om vi inte skyddar oss mot den. Som tur är finns det många produkter som kan skydda oss; parasoller, markiser, persienner och jalusier. De har alla sin funktion och utseende och förändrar rum eller hus på olika sätt.

Innan vi går vidare måste vi bara betona att inget annat gör kojor till slott som markiser gör. Markiser gör fasader och fönster snyggare. De förändrar fasaden från ett mediokert hus till ett hus med en fasad som höjer huset till nya nivåer. Det finns alla skäl i världen att välja produkter med kvalitet eftersom solen är så stark och skadlig.

Utomhusskydd

För solskydd utomhus kan man antingen välja emllan parasoller och markiser. När det kommer till parasoller skuggar de endast på en begänsad yta. Mest bara just där de står. Medan en markis skuggar hela ytor. Fristående markiser är som ett extra utomhustak. De är de mest effektiva skydd du kan ha på en altan eller en balkong. Sedan finns det ju markiser enbart för fönster, som ju då bara ger solskydd inomhus. Då ger de skugga samtidigt som det ger fri sikt ut för dem som vistas innanför.

Inomhusskydd

Här tänker vi på solskydd enbart för fönster som persienner och jalusier. Egentligen är det inte så stor skillnade mellan dem. De skiljer sig åt i material och funktion. Jalusier är mest som en extra gardin, eller i stället för en gardin. Medan persiennen är det mest effektiva solskyddet. Många tänker mest på de trista mellanfönsterpersienner som fanns i flerfamiljshus under 1960- och 1970-talet. Men nu är de borta och på marknaden finns numera persienner i olika färger och mönster som skiljer sig så mycket från de ljusgrå persiennerna som det bara går. Läs mer här om markiser i Sollentuna.

7 May 2018