Många klagomål på oseriösa aktörer inom kosmetisk tatuering

Den senaste veckan har bland annat Sveriges radio rapporterat om salonger som utför tatuering av ögonbryn utan att registrera verksamheten och utan att personalen har fått ordentlig utbildning i denna form av tatuering. Det förekommer också brister i hygienhanteringen, något som är mycket allvarligt eftersom man riskerar att sprida smittsamma sjukdomar såsom hepatit och HIV eller orsaka andra typer av infektioner.

Professionella tatuerare arbetar alltid med steriliserade instrument, nya nålar, engångshandskar och skyddsmaterial för att kunderna ska kunna känna sig trygga.

Svåra ärrskador och felplacerade bryn

Det är inte bara i hygienen som det brister utan ofta i handlaget. Den som inte har en ordentlig tatueringsutbildning riskerar att trycka för hårt med nålen, vilket kan ge upphov till köttiga sår som lämnar fula ärr efter sig. Dessa är mycket svåra att bli av med.

En god känsla för proportioner är också viktigt när man jobbar med kosmetisk tatuering. De ögonbryn som man tatuerar på en kund måste passa till ansiktsformen och markera rätt punkter för att se proportionerliga ut. Här verkar det finnas stora brister då många reklamationer handlar om att ögonbrynen just ser konstiga ut, är sneda eller sitter för högt upp.

Var noga med att kontrollera den salong du väljer om du är intresserad av att tatuera dina ögonbryn. Be att få se exempel på resultatet hos tidigare kunder och gärna få referenser så att du kan höra av dig och se om de verkligen har blivit nöjda med jobbet.

Tatueringsborttagning med laser

Salonger som i sin tur ägnar sig åt tatueringsborttagning med laser berättar att detta är ett utbrett problem. De tar emot flera samtal i veckan från personer som ångrar sin ögonbrynstatuering och önskar ta bort den. Det är givetvis oroandet att utvecklingen har gått åt det hållet.

Skulle du själv ha råkat ut för en oseriös salong och inte är nöjd med din ögonbrynstatuering bör du förstås börja med att reklamera till salongen för att antingen få jobbet korrigerat eller få ersättning så att du kan göra en laserborttagning av tatueringen.

Med dagens laserutrustning går det relativt lätt att få bort felplacerade ögonbrynstatueringar, även om behandlingen kan vara rätt så smärtsam.

Det främsta rådet vi kan ge är att överväga om det verkligen är nödvändigt att göra ett permanent ingrepp av det här slaget. Det finns bra makeup som man kan använda istället eller regelbundet gå till en frisörsalong och få ögonbrynen färgade och formade om man vill slippa lägga tid och energi på detta dagligen. Det brukar ge ett naturligare resultat som ändå varar några veckor åt gången.

10 Sep 2017