Läs detta om du funderar på att ta MC kort

Funderar du på om du ska ta ett MC kort? Om det är första gången du ska ta ett MC kort, och det inte handlar om att utöka behörigheter på tidigare körkort, har du säkert en hel del frågor som behöver besvaras. Vi kan givetvis inte svara på alla frågor här, men vi kan däremot ta upp lite av den information som folk oftast söker svar på. Förhoppningsvis kan även just du hitta nyttig information. 

Vilka riskutbildningar krävs?

Precis som för bilkörkort krävs det att man genomför såväl riskettan som risktvåan innan man kan göra uppkörningen. Riskettan är i huvudsak teoretisk, medan risktvåan består av praktiska moment med syftet att lära sig farorna att köra under besvärliga förhållanden (halka, till exempel). Under riskettan kommer du i huvudsak att sitta och lyssna på en instruktör som talar om riskerna med att till exempel köra trött eller alkoholpåverkad. Kanske har ni också korta grupparbeten, men det här kan skilja sig åt, beroende på var du planerar att genomföra riskettan. 

Vilken behörighet ska jag ha?

Vilken behörighet du ska ha för MC beror till störst del på vilka motorcyklar du vill köra. En annan faktor som spelar in är åldern. Är du under 18 år är det bara lätt MC du får köra. För A-behörighet, med vilken du kan köra de tyngsta motorcyklarna, finns en åldersgräns på 24 år. Det här gäller dock inte om du har en A2-behörighet i minst två år, som kan skaffas tidigast vid 18 års ålder. Skaffar du A2 behörighet när du är 18, kan du alltså ta full A-behörighet redan när du är 20, istället för 24. 

Var är det ”bäst” att köra upp?

Det finns en uppfattning om att det är svårare att köra upp i Stockholm, eftersom andelen som klarar proven generellt är lägre än i andra delar av landet (särskilt Norrlandskusten). Det är dock svårt att säga exakt vad det här beror på. 

Om det skulle bero på att förarna i Stockholm överlag övningskör mindre, är det en faktor som du enkelt kan påverka själv. Om det är svårare att klara uppkörningen i Stockholm på grund av trafiken, är det dock svårare att göra någonting åt. Kanske kan du boka provet under en tid på dagen då det är så lite trafik som möjligt. En studie från Umeå Universitet har i alla fall visat att instruktörerna bedömer likvärdigt över hela landet. Det handlar alltså inte om att instruktörerna är mer orättvisa i Stockholm än i till exempel Skellefteå. 

9 Mar 2018