Vilken typ av badtunna behöver ni?

Det har helt klart öppnats nya möjligheter till lite vardagligt mys och en chans till mer omfattande avslappning i och med att badtunnan såg dagens ljus. En badtunna som placeras på tomten skapar en slags fristad där man som familj kan sätta sig och samtala, umgås eller bara slappna av. Detta oavsett väder och årstid.

Det som är talande - och en tydlig skillnad mot en vanlig pool - är nämligen att en badtunna gör sig som absolut bäst då termometern börjar krypa under nollgrader, då snön ligger som ett vitt täcke runt omkring och då himlen är mörk och full av stjärnor. Där och då finns det få saker som slår upplevelsen att krypa ned i sin badtunna och känna det varma vattnet omgärda den egna kroppen.

Hur ofta kommer ni att använda tunnan?

Fördelarna är många, men som med många andra saker som plötsligt blir populära så finns det en risk i att den badtunna man köpt blir lite av ett nyhetens behag. Man köper den dyrt, man badar och använder den frekvent till en början och sedan avtar användningen successivt allt eftersom. Till skillnad mot en bastu - som kan användas som förvaring - så fyller en badtunna inget annat behov än för att just bada i.

Det gör att det finns en uppenbar risk för att den blir stående, att den inte tas om hand och att den därmed står och förfaller och tar onödigt med plats.

En mindre badtunna ger större fördelar

Vi har ett råd i detta och det är att inte överköpa sig. Du behöver kanske inte köpa den dyraste badtunnan på marknaden och du kommer definitivt inte att behöva den största. Visst, det är trevligt att kunna krypa ner ett större sällskap i samma badtunna. Men handen på hjärtat här - hur ofta händer detta?

Att köpa en större badtunna för runt 50.000 kronor enbart för att ha några fester ger en en ganska hög kostnad per bjudning, eller hur? Vårt råd är att man går ner både i storlek och pris för sin badtunna och väljer en lite mindre modell. Det innebär nämligen att man ofta skapar andra värden.

En mindre badtunna är snyggare då den - tack vare den nätta formen - smälter in bättre. Man tillverkar dessa i trä och i aluminium och det ger en mer robust och naturlig look - ett tilltalande faktum som ger en högre upplevelse av att vara ett med naturen. En annan fördel med en mindre storlek är att en sådan badtunna blir mobil på tydligare sätt. Två stycken vuxna kan med lätthet bära tunnan och då man förankrar den med hjälp av skruvar så innebär det inget större projekt att vare sig sätta den på plats eller för att ta loss den.

Billigare och bättre på lång sikt

Den tredje fördelen ligger i ekonomin. Det kostar pengar att fylla en badtunna och i vissa fall är det rent svinn. En mindre modell rymmer lite mer vatten än ett badkar och är således också mer ekonomiskt försvarbart. Dessutom blir en mindre modell lättare att städa och är därmed mer hygienisk.

Vi skulle definitivt säga att en badtunna kan höja er livskvalitet och sätta lite guldkant på vardagen, men det behöver inte innebära en gigantisk pjäs som bara står och ger er dåligt samvete. Köp en mindre tunna och ni kommer inte tröttna på den. 

30 Nov 2018