Konstis – ett bra alternativ till naturlig is

Moderna typer av konstis kan ge samma prestanda och glid som naturlig is, vid olika typer av skridskoåkning. Och de har fördelen att de inte kräver minusgrader.

Syntetisk is (som också kallas konstis) är något som fått ett uppsving på senare år. Det som har gjort att utvecklingen av syntetisk is har dröjt är att det tidigare varit svårt att uppnå samma prestanda som för naturlig is. Det är framförallt dåligt glid som varit problemet. Och utan glid blir det ju inte någon bra skridskoåkning.

När man åker skridskor på naturlig is så ger skridskobladet ett ökat tryck på isens ytskikt. På grund av detta så smälter isen en aning, ytligt, och detta ger en liten mängd vatten som minskar motståndet och får bladet att glida ovanpå isen. På syntetiska isbanor har man tidigare behövt använda sig av vätska för att få likartad glid. Men de flesta syntetiska isprodukter som används idag tillåter skridskoåkning utan vätska.

Konstis för nöje och träning

Varför använder man syntetiska isbanor då? Jo, de används ibland där frusna isytor är opraktiska på grund av att temperaturen gör naturlig is omöjlig. Ishallar med konstis används också som ett alternativ till ishallar med naturlig is, på grund av kostnadsskäl. Detta eftersom de inte kräver någon kylutrustning.

För nöjesskridskoåkning har isbanor installerats inomhus på resorter och nöjesställen medan nyare installationer ofta görs utomhus. När det gäller ishockey så är de syntetiska isbanor som anläggs vanligtvis mindre, cirka 15 gånger 15 meter. De används oftast för speciell träning, såsom skytteträning eller målvaktsträning.

Mer information kring konstis kan du hitta på denna webbsida: https://www.konstis.se/ 

20 Feb 2023