Jobb i Danderyd – bli hantverkare

Bor du i Danderyd och har svårt att få jobb? Satsa på att bli hantverkare. Det är här som jobben finns oavsett om du önskar ett yrke som kräver högskoleutbildning eller enbart en viss utbildning på plats hos företaget.

När arbetsförmedlingen presenterade var någonstans som jobben fanns inför 2018 dominerade verkligen hantverksyrkena och detta inte minst i storstäderna. Bristen på hantverkare är alltså stor i Danderyd och mycket pekar på att den bristen kommer vara stor under en längre period. Hela sex av de tio största bristyrkena (som inte krävde mer än gymnasieutbildning) fanns inom hantverk. Frågan är – Vill du jobba med finsnickeri och göra inredning? Gjuta betong på större arbetsplatser? Bli golvslipare och golvläggare eller kanske VVS-tekniker? Läs mer om golvslipning på: http://www.golvslipningdanderyd.se.

Exempel på yrken

1. Golvslipning

Golvslipning förknippas oftast med slipning av trägolv. Golv som slitits med åren och därmed behöver slipas upp för att därefter lackas, oljas eller på annat sätt skyddas. Men det finns även stor efterfrågan på slipning av betonggolv. Trägolven hittas främst hos privatpersoner, i kontorslandskap och i butiker. Betonggolven är vanligare i lagerlokaler, garage m.m. runt om i Danderyd. 

Golvslipning genomförs i regel med en större slipmaskin som sakta förs över golvet (likt en städmaskin). Dagens golvslipningar sker med betydligt mindre dammbildning än förr då det nu finns mekanism som suger upp dammet på ett tydligt sätt. Därmed krävs inte heller någon större skyddsutrustning eller att kunden behöver göra rummet tomt på saker. 

2. Byggplåtslagare

Som byggplåtslagare kommer du att montera plåttak och plåtdetaljer på fasader och tak. Första steget är att bearbeta och skapa plåtar som är anpassade efter behovet varpå montering sedan sker. Andra saker som monteras är exempelvis regnvattenssystem och säkerhetsdetaljer. 

För att kunna utföra arbetet krävs en grundutbildning. Denna ingår i Bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasienivå och därmed kan yrket påbörjas direkt efter gymnasiet. En del väljer att läsa in denna specifika kunskap via Komvux, Folkhögskola m.m. Det är även möjligt att gå lärlingsutbildning. 

3. Betongarbete

Även om betongarbete kan innebära allt från att skapa betonggolv till att göra grunden till ett hus så förknippas arbetet främst med grunder, stabilitet och stödjande åtgärder. Yrken handlar både om att avgöra vad som ska formas, montera detta och efterbehandla betongen på plats. Nu för tiden blir det vanligare och vanligare att betongblock skapas i fabrik och att monteringen sedan bara sker av betongarbetaren. Betongarbetare jobbar ofta hos större byggföretag och man kan inte räkna med att enbart få jobba i Danderyd utan att arbeten utförs i Stockholm och städer i närheten. 

19 Mar 2018