Hur är det att jobba med rekrytering?

Som professionell rekryterare krävs det att man har utbildning som en personalvetare. Då läser man administration, ekonomi, lite psykologi och kan sedan arbeta med alla sorts frågor som har med personalfrågor att göra. Det gäller att kunna juridiken bakom anställningar och hänga med i förändringar i lagar om anställningsskydd och veta vilka rättigheter personer med anställning faktiskt har. Att bryta mot dem kan kosta en dyrt. Många arbetsgivare har ingen aning om vad man får göra och inte får.

Arbetsjuridik är ett brett område och många avtal. I dag har fackförbunden en begränsad makt och många står ganska handfallna, eller inte vågar stå upp för sina medlemmar och ta en strid för dem.

Många arbetsgivare gillar inte facken

Samtidigt är det många arbetsgivare som helst såg att fackförbunden tog sina pick och pack och försvann i någon avlägsen skog någonstans långt borta. Det är märkligt detta med de olika lägen som finns angående arbeten och anställningar. Oavsett vad man tycker om det hela, är det viktigt att behålla en kontroll på hur man gör när det kommer till människor som ska anställas och det är vad företag som arbetar med anställningar och bemanningar. Det är viktigt att kunna urskilja vilka personer som bör passa på de olika tjänsterna, vad som krävs för att klara av arbetet och vem som har det som krävs.

Måste vara allmänbildad för att jobba med rekrytering

Det gäller att man som rekryterare är allmänbildad, och har djupa kunskaper om arbetslivet och vad olika tjänster arbetar med. Det sätter förmågan att kunna läsa mellan raderna på prov och att man kan lyssna och ställa rätta frågor för att sedan presentera den bästa kandidaten för den uppdragsgivare man har för tillfället. Det har krävt så pass mycket av varje bransch att man som rekryterar nischar sig för olika tjänster.

Man träffar många människor som rekryterare och det gäller att man är social och gillar att träffa människor. Så är man det, kommer man att gilla jobbet. Det gäller att vara säker på sin sak om man dessutom ger garantier på en rekrytering. Då gäller det att man träffar rätt varje gång, eller så gör man om hela processen men utan att ta extra betalt.

Måste ha många som man kan välja mellan

Det gäller också att man har en stor databas med personer som har rätt utbildning, eller rätt erfarenhet så att man har så många som möjligt att välja mellan. Därför söker ofta bemanningsfirmor och rekryteringsfirmor personer som lägger in sin information i sin databas så att de har många att välja mellan då det är dags för dem att presentera någon för ett nytt jobb.

10 Apr 2018