Känner du dig ignorerad på ditt arbete? Får du alltid skulden för när någonting inte går som det ska - men aldrig cred när det faktiskt går enligt planerna? Känner du att din chef gärna förlöjligar dig inför andra? Samtliga dessa är exempel på härskarteknik och det är inte alls ovanligt att sådana används.
Det finns sju stycken olika härskartekniker och vi ska titta närmare på fem av dessa lite senare. Vi kommer även att ge dig tips kring hur du bemöter dem och hur du kan parera en pågående härskarteknik som används mot dig. Det viktiga är att identifiera vad som pågår. Är du utsatt för härskarteknik, vilken och hur ska du bemöta den?
Man ska också vara medveten om två saker. Den första är att många idag anser sig vara utsatt för en härskarteknik fast man egentligen kanske inte är det. Offerkoftan kan idag plockas fram ur garderoben lite för snabbt. Det andra är att härskarteknik också kan användas utan att den som använder det är medveten om det. Det behöver inte vara en strategi. Det brukar sägas att härskarteknik används där människor finns och möts. Vilket också säger en hel del, eller hur? Med det sagt, här kommer fem exempel på härskarteknik och hur du kan hantera dessa som utsatt:
- Osynliggörande. Ingen lyssnar på vad du säger under mötet, alla låtsas om som att du inte sagt något och ditt arbete bedöms som mindre viktigt än andras - men kollegorna tar ändå åt sig äran av vad du gjort. Klassiska exempel på denna härskarteknik som du motverkar genom att göra dig synlig och genom att ta plats. Agera direkt och ifrågasätt, men gör det snyggt. Undvik att anklaga och försök att använda humor som ett vapen.
- Förlöjligande. Hånfulla kommentarer, en rå jargong, sarkasm och nedlåtande kommentarer om både utfört värv och utseende. Genom att trycka ner andra så kan man själv lysa lite starkare. Denna härskarteknik bemöter du genom att säga ifrån. Blir någon utsatt - eller om du själv blir det - så se till att, lugnt och sakligt, ta fram det i ljuset och förklara att det inte är okej.
- Undanhållande av information. Du får inte ta del av mötesprotokoll, du stängs ute från viss information och du blir kallad till möten där andra förberett sig, men där du inte fått en chans att göra så. Bemöt detta genom att kräva mer transparens och genom att påpeka att du inte fått hela underlaget och all information. Gör detta utan att - även om du misstänker det - anklaga någon för att det skett avsiktligt.
- Dubbelbestraffning. Hur du än gör så blir det fel. Engagerar du dig i en fråga så tar du för mycket plats. Väljer du att hålla en låg profil så är du tråkig, passiv och en person som inte tar ansvar. Är du noggrann är du för petig och så vidare. Denna härskarteknik kan leda till att man blir handlingsförlamad: hur man än gör så kommer man att göra fel. Bemöt detta genom att be om vad personen förväntar sig innan och att hen ska komma med konstruktiva lösningar.
- Påförande av skuld och skam. Du borde själv ha tagit reda på när mötet var trots att du inte blivit informerad. Du känner skuld över att ingen lyssnade på dig och att du kanske uttryckte dig på ett klumpigt sätt. Bemöt detta genom att jobba med dig själv. Varför känner du skuld över det inträffade? Försöker någon ge dig ångest och projicera sina egna misslyckanden på dig? Gå tillbaka i tiden och försök se om det handlar om en medveten strategi.
Andra inlägg
- Synundersökning i Stockholm – kontroll av ögon
- Förskolan som livsnerv i Göteborg
- Paintball på nya sätt i Stockholm
- Distansutbildning i den digitala tidsåldern
- Barnens värld på stockholmska museer
- Hundkurs för alla hussar och mattar i Stockholm
- Utbildning av experter breddar möjligheter
- Hjälp att hantera en vårdnadstvist i Stockholm
- En fastighetstvist kan skapa långdragna problem
- Säkerhetskraven för en kurs i heta arbeten är viktiga