Gör detta om du inte vill sälja din bostad

Det sägs att ända sedan detta innevarande års början har bostadsmarknaden blivit köparens marknad. De högre krav på amortering som alla som tar lån idag har på sig, har gjort att köparna inte är lika ivriga att dra på sig höga lån gör bostadsköp. De potentiella köparna tänker efter både en och två gånger innan de tar på sig lån som ska amorteras.

Att amortera sitt lån innebär att man kortar ner tiden för återbetalning av lånet. Innan amorteringskravet kom, kunde man i princip endast betala för räntan på lånet, och stå i lika stor skuld år efter år. Detta har oroat Riksbanken som har velat kyla ner en rejält överhettad bostadsmarknad. Och de har ju lyckats, det måste man erkänna. De senaste månaderna har tiden för en bostad att säljas förlängts.

Säljtiderna för bostäder har blivit längre

Det har alltså tagit längre tid för en bostad att säljas, jämfört med för några månader sedan. Eftersom det är fler bostäder till försäljning än förut, har det blivit fler säljare än köpare, vilket har gynnat köparna genom att priserna inte stiger lika mycket som förut. Vi har snarare sett en utplåning av bostadspriserna än en ökning, men fortsätter marknaden på detta sätt, lär priserna falla i längden.

Är man av olika anledningar missnöjd med sin bostad, kan det vara stor idé att vänta med att sälja och köpa sig en ny bostad. Har man lite is i magen kan man vänta tills marknaden har vänt upp igen. Under tiden kan man göra lite olika saker som höjer värdet på sin bostad; såsom en badrumsrenovering.

Stark köpkraft fortfarande på Lidingö

En snabb sökning på hemmet.se visar att minst 196 bostäder är till salu just nu. De flesta bostäder är för försäljning på mellan knappa 2 miljoner för en tvåa, till knappa 20 miljoner för en villa på 6 rum och kök. Bostadsrätten med endast ett rum och kök är en gammal fastighet från 1954, en liten lägenhet på endast 28 kvadratmeter. Villan som är till salu för knappa 20 miljoner är en arkitektritad och nyproducerad villa med havsutsikt. Det säger en hel del om köpläget på Lidingö. Här förväntas inte köpkraften minska den närmaste tiden. Vill man alltså behålla sin bostad ett tag till men vill höja värdet på den kan man gärna se till att renovera den. Varför inte genomföra en badrumsrenovering?

Passa på att renovera badrum

Man kan kakla om badrummet, lägga ett snyggt golv, och inreda med ny badrumsförvaring och installera nya kranar. Varför inte passa på att installera med energibesparande inredning, såsom belysning där man står, i stället för på andra ställen. Till exempel kan man installera belysningen i spegeln. Man kan installera en värmeväxlande dusch. Det innebär att varmvattnet värmer upp vattnet och att man har ett duschmunstycke som mer effektivt fördelar vattenstrålarna så att man inte behöver använda så mycket vatten när man duschar. Läs mer här om hantverkare som utför badrumsrenoveringar på Lidingö.

6 Jun 2018