Flytta med eller utan flyttfirma?

<p< Det har blivit allt vanligare att privatpersoner väljer professionell hjälp i samband med att de ska flytta. Ett tecken på lathet? Vi skulle snarare säga att det handlar om andra orsaker. Dels så har priserna blivit betydligt bättre och dels så handlar det även om att tjänsterna är fler. Det senare innebär att du som kund - som flyttande - kan skräddarsy din flytt och välja exakt vad du behöver hjälp med.

Priserna har påverkats under senare är. Det är billigare att anlita en flyttfirma i Stockholm nu än vad det var för några år sedan. Detta dels som en följd av att konkurrensen blivit högre - fler flyttföretag finns och priserna sjunker i jakt på nya kunder - och dels också som en direkt följd av att flytthjälp numera inkluderas i Rut-avdraget. Detta är den stora skillnaden och den stora anledningen till varför det blivit vanligare att anlita en flyttfirma. Numera kan du som privatperson dra av halva kostnaden för arbetet som flyttfirman lägger ner. Det innebär professionell hjälp - till halva priset.

Ser man till det andra vi nämnde så kan exempelvis saker som packning, hyra av kartonger, magasinering och flyttstädning inkluderas i tjänsterna som en modern flyttfirma erbjuder.

Det senare är givetvis intressant. En flyttstädning är av de allra flesta - och med all rätt - ansett som det jobbigaste som sker i samband med att man ska flytta. Inte nog med att man ska packa, bära och transportera - man ska dessutom återvända till den gamla bostaden för att städa på ett grundligt sätt. Många har valt en renodlad städfirma för flyttstädning, men numera så kan man alltså välja en flyttfirma i Stockholm som sköter allting. Vilket ger lite mindre att tänka på och rodda med.

Kvalitet före pris - välj rätt flyttfirma

Det viktigaste är att man hittar en flyttfirma som kan erbjuda en kvalitativ tjänst. Du ska få allt flyttat under den tid ni kommit överens om - flyttföretaget ska givetvis komma på avtalad tid och plats - och till det pris som ni avtalat.

Utöver detta så ska även eventualiteter redas ut. Vad händer om man krockar, vad sker om en kartong tappas eller om någonting går sönder eller försvinner under flytten? Rådet är att du tittar efter två saker: försäkringar och trafiktillstånd. Det senare är det faktiskt lag på att en flyttfirma ska ha och detta måste du kontrollera. Vill du använda ditt Rut-avdrag så är F-skatt ett måste. Man kan även ringa Kronofogden och se över om det finns några anmärkningar där.

Ett tips handlar om referenser. Har man nöjda kunder så bör det väga tungt. Saknar en flyttfirma i Stockholm referenser så bör man dra öronen till sig. I synnerhet om det handlar om ett företag med några år på nacken. Det visar på att man kanske inte sköter sina åtaganden på det sätt kunden har rätt att förvänta sig. Kort sagt: ta dig tid att undersöka den flyttfirma du ska anlita lite närmare. Det är en ren investering.

22 Jan 2022