Fallgropar vid köp av begagnad bil

Har du någon gång köpt en begagnad bil? De flesta som har gjort det någon gång kan känna att det är rena rama lotteriet om man får tag i en bra och begagnad bil. En och annan gång kan man även känna sig lurad på sitt bilköp. Då hade man önskat att man hade vetat hur man hade kunnat undvika de värsta fallgroparna när det kommer till att köpa en begagnad bil.

Men det behöver inte vara så svårt. Det mesta som handlar om begagnade bilar kan man faktiskt lära sig. Även om man själv inte är så duktig på att meka med sin bil, så kan man faktiskt lära sig undvika de värsta bilarna som är begagnade.

Ställ rätt frågor om bilen

Om man bara vet vad man ska fråga om när man tittar på bilen, så kan man undvika de värsta bilarna.

  • Varför ska du sälja den?
  • Hur gammal är bilen?
  • Vilka skador har den haft, eller har?
  • Hur gamla är däcken?
  • När har bilen fått service?
  • Dokumentation om bilen – du bör fråga om alla gånger som den har besiktigats, om ägaren har behövt reparera den, när fläktrem och kamrem har bytts, om bilen har varit med om någon krock.

Titta efter fel på bilen

Det är viktigt att man tittar på motorn. Be ägaren öppna motorhuven och titta in i den. För en nybörjare ser det mesta svårt ut att kunna bedöma. Men om motorn ser ren och fin ut, så kan man vara ganska trygg med att bilen är väl skött, och tvärtom. Är motorn väldigt smutsig, kan man utgå från att den är ganska vanskött. På samma sätt bör man titta under bilen; finns det rostfläckar? Öppna bildörrarna och titta efter rostfläckar i öppningen mellan bilen och bildörrarna. Titta även på navkapslarna, billyktorna och mätarställningen; hur långt har bilen gått?

Ska du sälja din egen bil?

Om det sedan blir dags för ett bilköp, kanske du även behöver sälja din egen gamla bil. Antingen säljer du den till en bilhandlare och din bil kan du bli mellansumman för en ny bil. Eventuellt bör du då lägga till mer pengar för att få en nyare och finare bil – eller så säljer du den privat och kanske annonserar den på Blocket? Räkna med att vara tillgänglig för att intresserade ska kunna komma och titta på den. Läs mer om hur du kan sälja sin bil i Stockholm på: https://www.säljabilstockholm.se.

13 Jan 2020