Få kostymen att sitta rätt

Det är svårt, för att inte säga helt omöjligt, att hitta en kostym som sitter perfekt. Om du inte går till en skräddare och får den sydd precis efter dina mått vill säga. Passformen hos en skräddarsydd kostym går inte ens att jämföra med något du hittar på konfektion, men om du är noggrann när du väljer ut en kostym och sedan får den justerad hos en duktig skräddare kommer du en bra bit på vägen mot en riktigt skräddarsydd look. Vi gick till en skräddare här i Sundbyberg och fick några tips att tänka på när man provar en ny kostym.

Axlarna

Se först till att kavajen har rätt axelmått. De ska vara så lika dina egna axlar i form och storlek som möjligt. Undvik vadderade axlar eller trångt sydda axelpartier. Är axlarna för stora ger kostymen lätt ett stelt intryck, smiter de åt för mycket ser kavajen genast för trång ut. Var noga med axlarna, för de är inte lika lätta att justera snyggt som övriga delar av kostymen.

Ärmarna

Ärmens längd hänger ihop med skjortärmens. Man brukar säga att lämplig längd för skjortärmen är ner till handleden eller roten på tummen. Kavajärmen ska vara en eller ett par centimeter kortare. En skräddare kan hjälpa dig att justera kavajärmen någon centimeter hit eller dit men inte så mycket mer. För att anpassa skjortärmen kan man använda ett gummiband ovanför armbågen för den perfekta längden så att manschettknappar och eventuell klocka syns.

Knäppning

Två eller tre knappar ska det vara i kavajen. Regel nummer ett är att den understa knappen aldrig ska knäppas, regel nummer två att knappen ovanför alltid ska vara knäppt, dvs den översta i en tvåknäppt eller den mellersta i en treknäppt. Den översta knappen i en treknäppt kavaj knäpper du om och när du har lust. Men viktigast är ändå regel nummer ett!

Byxorna

Byxbenen ska räcka ner till skorna och dölja strumporna men visa skon. För en mer modern look kan även ett par kortare byxor accepteras, om du tycker det passar in i din stil. Har du kortare byxben bör även byxbenet vara smalare än om du låter det gå ner till skon. Här hjälper en skräddare dig till perfekt passform, ofta finns ganska mycket mån när det gäller byxor att ta ut eller in. Vad gäller midjehöjden kan det vara bra att tänka på att inte låta byxorna sitta för lågt, då det ger intrycket att dina ben är kortar en vad dei själva verket är. Låt midjan sluta ett par centimeter under naveln så ger du ett långt och slankt intryck och du får dessutom en bättre hållning på köpet.

Finjusteringarna

Gå till en bra skräddare och visa upp dig i din nya kostym så får du tips och råd om hur den kan anpassas till perfekt passform. Det tar inte lång tid för en duktig skräddare att justera din nya kostym så att du blir stiligast på festen. Och skulle du ha råkat gå upp eller ner ett par kilo vid nästa tillfälle är det inte särskilt dyrt att få den fixad igen. Läs mer på http://www.skräddaretäby.se/.


10 Oct 2017