Få hjälp att förstå arvsrätten

Arvsrätten finns till för att göra arvet rätt när någon avlider, detta för att undvika orättvisa och konflikter. Att förstå denna är inte alltid lätt, därför kan du vända dig till en expert.

Att tänka på arv och testamente är inget som är roligt. Det är att bli påmind om att livet inte varar för evigt. Men att hantera det är viktigt så att dina tillgångar går till personerna du känner har rätten till dessa. Är du nära din systerdotter? Då måste du skriva ett testamente för att hon ska ha rätt till dina tillgångar. Du kan ta hjälp av en expert på arvsrätt. Där kan du göra ditt testamente. Om du har en sambo och inte är gift är detta något som är speciellt viktigt att göra.

Vad innebär den svenska arvsrätten?

Arvsrätten är de regler som finns efter en person har avlidit och hur deras tillgångar ska fördelas. De kan fördelas utifrån ett testamente enligt personens vilja, men det finns också regleringar kring detta i lag. I den svenska arvsrätten ärver makar varandra med en så kallad fri förfoganderätt. Fri förfoganderätt innebär att om det finns barn i äktenskapet får en änka eller änkling nyttja barnets arvslott. Därför måste barn vänta tills båda föräldrarna har avlidit med att få sitt arv. Om den avlidne har barn utanför äktenskapet eller innan – så kallade särkullbarn – så har de rätt att få ut sitt arv direkt. Barn ärver alltid lika från sina föräldrar, även om de inte skulle ha någon kontakt.

20 Aug 2021