En kristallkrona är tidlös

Man kan säga mycket om olika möbler och inredningsdetaljer, vilka funktioner de har och hur pass vackra de är. Det går att tala i timmar om vilka stilar som är snyggast, vilken tidsera som tillverkade de vackraste lösningarna och vilka formgivare som egentligen lyckats allra bäst. Det är också det som det hela går ut på; alla har olika smak och alla har sina personliga favoriter - skulle alla svara samma sak så skulle våra hem vara exakt likadana och likriktade. Tråkiga, helt enkelt.

Det går även att peka på detta i vår moderna tid. Faktum är att det har gått att skönja en viss ängslighet gällande inredning och design under senare år. Det typiska svenska hemmet i nutid är nämligen A) målat i vitt och B) sparsamt möblerat med möbler i ljusa toner. Vitt, vitt och så ytterligare lite vitt. Stilrent, snyggt och inbjudande för all del - men även på gränsen till det tråkiga.

Att man numera ser att fler och fler frångår detta stereotypa sättet att inreda är därför väldigt positivt. Nu ser man att färger börjar sättas på väggarna, man kan se att möblerna börjar bli mer lekfulla till formen, man ser att böcker och skivor återigen får synas hemma hos folk och man ser att mer tidlösa detaljer - som en kristallkrona - kan dela utrymme med en modernare soffa.

Just den senare är något att ta fasta på gällande inredning: att söka det tidlösa är inte tråkigt - har man sådana saker som en bas och som komplement så har man en större chans att lyckas. Både sett till trivsel och sett till intrycket man ger sina gäster. En kristallkrona har en förmåga att höja alla andra möbler, lösningar och inredningsdetaljer. Precis som många andra tidlösa saker och föremål har.

Investera i en kristallkrona

En kristallkrona kostar pengar. Det handlar om en summa som kan sträcka sig från 5000 kronor och uppåt - lite beroende på modell, storlek och antalet prismor samt materialet dessa är gjorda av. Men, det är också en investering. Du köper inte en kristallkrona för att ställa in i garaget.

Du köper en sådan, du sätter den i taket och där kommer den att sitta - oavsett hur många gånger du flyttar, oavsett hur din bostad ser ut och oavsett vilka möbler du för tillfället har. Det senare förklarar egentligen allt: du byter möbler, du ställer möblerna annorlunda, du byter färg på väggarna - men din kristallkrona kommer ändå att vara kvar. och: beroende på ljus, möbler och rum så kommer den också att te sig lite annorlunda.

Till skillnad mot en vanlig lampa så faller ljuset från en kristallkrona aldrig likadant: ljuset reflekteras av prismorna och ger olycka sken beroende på vilken tid på dygnet det handlar om. Just ljusskenet ska vi även säga något om. Det blir, oavsett tid, alltid behagligt, aldrig irriterande och störande som fallet kan vara gällande annan typ av belysning. Det finns, kort sagt, en anledning till varför just denna belysning är tidlös, aldrig blir omodern och aldrig går ur tiden.

5 Apr 2018