En del kan vända begravning till fest

Även kändisar lever liknande liv som vi andra "icke-kändisar". De föds, lever och dör, precis som vi. Skillnaden är att de är ”kända” av så många fler. Senast en kändis dog, var Lill-Babs, som har figurerat i svensk press i flera årtionden. Hon har varit en kär artist och för många har hon representerat sinnebilden av en duktig och hårt arbetande artist. Förutom kungligheter, vars begravningar brukar vara offentliga och som omskrivs i medierna, är många kändisars begravningar också väl besökta och sänds i tv, eller skrivs om i medierna.

Vissa önskar si en ljus begravning

En del av dem väljer ibland att ha en begravning, som inte är så dyster, utan där den som har dött, har önskat sig en ljus begravning, att de sörjande ska ha en stillsam fest, där de tillsammans kan minnas den som har gått bort. Kan man verkligen göra så? Ha en fest, i stället för en begravning? Har den som har avlidit, skrivit så i sitt testamente, eller i sin sista vilja och det finns dokumenterat, bör man respektera den personens sista vilja. I respekt för den döda, kan man ha en stillsam fest, där blommorna, kistan, bilderna på den anhöriga kan få rama in begravningen. Man kan dricka och äta gott, om det nu var den avlidnas sista vilja. 

Begravningen är tillfälle till avslut och farväl

Mindre känt är att begravningen faktiskt inte är till för den som har dött, utan är till för dem som är anhöriga och sörjer den döda. Det är en av anledningarna till att vi har begravningar; få sörja. Många säger att skratt och gråt hör nära samman. På begravningar får man faktiskt både gråta och skratta. Det är viktigt att komma ihåg, och begravningar väcker just därför många känslor till liv. Här ska vi låta känslorna komma fram; de är hälsosamma. Den som kan gråta, kan även skratta. Ett barn både skrattar och gråter, någonstans på vägen till vuxenlivet, tappar vi det som barnen har så lätt till. En begravning av en nära anhörig kan väcka de känslorna till liv i gen, och det är ingen dum sak alls.

Viktigt att äta och dricka tillsammans

I sammanhanget är det viktigt att äta och dricka tillsammans. Att gå på begravning kan föra samman männsikor. När man skrattar tillsammans, bildar det en känsla av samhörighet mellan två människor. På samma sätt är det när man gråter tillsammans. Att både gråta och skratta tillsammans kan ge båda fina minnen av en värdig begravning. Som inramning till den viktiga begravningen, är det viktigt med något för hungern och törsten. Samtidigt är det viktigt att inte de praktiska frågorna tar bort fokus på det som begravningen är till för. Därför rekommenderar vi att anlita en catering, som tar hand om allt praktiskt vad gäller mat och dryck.

12 Aug 2018