Detta kan du göra i stället för dyrt stambyte

Ett tag var det så populärt att byta ut stammarna på en bostad. Gick man i köptankar och såg på några olika objekt, som man kanske kunda tänka sig köpa, stod det alltid ett så näraliggande datum som möjligt när stammarna hade bytts ut på den bostad som man tittade på. Ibland gick det inflation på utbytta stammar. Säljarna använde det som argument för en attraktiv bostad. Oftast med lyckat resultat. Sedan vi har insett att vi inte ska slösa med material och i stället börja använda metoder som inte slösar på jordens resurser och agera på ett mycket mer miljövänliga sätt har vi letat efter mer miljövänliga sätt att få fräscha stammar i stället för att riva bort gamla och lägga in nya rör. Det miljövänliga sättet kan stavas relining. Här går vi igenom vad det innebär och hur det går till.

Så går en relining till

Antingen kan man genomföra en relining med att man tar ett par gamla rör, och sprutar in plast in i rören. När man sedan har sprutat in ny plast i rören, värmer man sedan rören inifrån. Man härdar plasten, i rören. Plasten lägger sig som en hinna inuti rören och täpper till alla eventuella hål som skulle kunna finnas inuti rören. På det sättet får husägaren nytt fräscht vatten. I stället för att rören ska fortsätta ge dåligt vatten gör den nya plasthinnan att vattnet inte förorenas av att rören har blivit gamla och kanske avger en dålig smak.

Ett annat sätt som man kan utföra en relining på, är att man trär på de gamla rören ett nytt plaströr, ungefär som när man trär en strumpa på foten. Eller så lägger man in nya plaströr inuti de gamla rören. På så sätt försäkrar man sig att inte vatten läcks ut ur gamla rör. Man får vattentäta rör. Lägger man plaströren inuti rören blir de garanterat vattentäta.

Det innebär relining

Relining, betyder ordagrant nya rör, och det innebär ju inte riktigt vad det låter som, eftersom man inte ersätter de gamla rören med nya, utan förstärker rören med plaströr. I Stockhom finns de flesta BRF:er och det är här som de flesta reliningarna görs. Alla rör behöver renoveras efter minst 20 års användning. Man måste försäkra sig om att rören inte orsakar någon fukt- eller vattenskada.

3 Jul 2018