Bland annat detta är Norrköping

Har du någonsin besökt Norrköping?  Norrköping ligger 162 kilometer sydost om Stockholm och 313 kilometer nordväst från Göteborg och hela 465 kilometer nordost om Malmö. Staden som har 140.927 invånare är som vilken annan svensk stad i mellanstorlek. Den är en medeltida stad, en gammal industri som numera har lagts ner eller flyttat. Här finns i stället flera privata eller statliga tjänsteföretag som Luftfartsverket, Migrationsverket, Sjöfartsverket, Kriminalvårdsstyrelsen och SMHI.

Du kanske känner någon från Norrköping?

Har du inte besökt Norrköping kanske du har träffat någon som kommer från Norrköping? Många ungdomar flyttar från Norrköping eftersom staden endast har en del av Linköpings universitet men i övrigt saknar högre utbildning. De flyttar till Stockholm, eller Linköping om de inte vill flytta så långt. Det är också i de större städerna Stockholm, Göteborg och Malmö som jobben finns. Och har ungdomarna väl flyttat från staden, är det lätt hänt att de stannar kvar. Så vad kan man arbeta med om man väljer att stanna kvar i Norrköping?

Detta kan du jobba med i Norrköping

Om man har gått ut gymnasiet men har svårt att veta vad man vill arbeta med sedan, eller inte vet om man vill plugga vidare eller inte, är det ingen dum idé att arbeta något år. Kanske studielusten infaller senare? Men vad är det för jobb man kan arbeta med om man inte har någon högre utbildning? Det är ungen dum idé att städa.

Man kan prova att arbeta som städare på en flyttstädfirma. Då får man lära sig städa bostäder, badrum och kök. Man lär sig tvätta fönster och rengöra vitvaror. Man lär sig kalka av kakel och klinker. Man lär sig rengöra golvbrunnar. Eventuellt också terasser och balkonger. Jobbar man inte med flyttstädning kan man få arbeta med hemstädning, kontorsstädning, städning av restauranger, och andra lokaler, trappstädning, byggstädning, industristädning och städning efter dödsbon. Man kanske får arbeta med att tvätta och stryka andras kläder eller hushållstextilier. De flesta RUT- eller städföretag brukar arbeta med alla sorts tjänster som ingår i RUT-avdragen.

Arbeta i ett företag med RUT-tjänster lukrativt

Det som gör det så pass lukrativt att arbeta med några av de tjänster som genererar avdrag inom RUT är att de får statliga bidrag. Det är våra skattepengar som finansierar en tredjedel av alla tjänster som är avdragsgilla. Tjänsterna efterfrågas bland annat av barnfamiljer och äldre personer som kan behöva hemstjänst. Är man till exempel över 65 år får man dra av så mycket som 50.000 kronor av arbetskostnaden per år och per person. Läs mer om ett företag som arbetar med flyttstädning i Norrköping på: http://www.flyttstädningnorrköping.net.

10 Jun 2018