Det är dags att skrota din bil

Hur går man tillväga för att kunna skrota sin bil på enklast och säkrast sätt? Vad behöver man för papper för att kunna skrota bilen? Kostar det något att skrota sin bil? Här finns svaren.

En bil håller inte i evigheter. Det kommer en tid då den kommer att behöva skrotas. Oavsett om det beror på att bilen är krockad, eller att den inte fungerar av andra skäl. Det kan då vara bra att veta i förväg hur man ska gå tillväga för att kunna skrota sin bil. Du ska inte låta din bil stå och rosta sönder hemma. Risken är då att farliga ämnen kommer ut i naturen och ner i grundvattnet. De vassa, rostiga bitarna kan även skada både djur och människor. Många barn kan tycka att en övergiven bil låter som ett roligt ställe att leka på, och göra sig sedan väldigt illa.

hög av krossade bilar

Vad behöver du göra för att skrota din bil?

Din bil behöver vara avställd, vilket är ägarens uppgift. Det är något du gör hos transportstyrelsen, och där kan du även finna och beställa registreringsbevis 2 om du inte kan hitta det hemma. Du behöver även en giltig legitimation. Efter det letar du reda på en bilskrot i Stockholm. Kom ihåg att den ska vara auktoriserad av länsstyrelsen. Om du ser till att ta bilen till skroten själv är hela proceduren gratis. Behöver dock bilskroten hämta bilen så tillkommer en kostnad för det. Bilskroten kommer sedan att avregistrera din bil och se till att allt som går att återvinnas på bilen återvinns.

Hur skrotning av bilen går till

Efter du har sagt farväl till din bil, så kommer bilskroten börja med att detonera airbags om det finns sådana. De fortsätter sedan med att montera bort och sortera olika delar som bilbatteri, fönster och däck. Bilskroten tömmer bilen på de olika oljor och vätskor som den har. Efter det kommer fler delar som framaxeln och motorn att demonteras. När det är gjort kommer delen som många kanske tänker på när de tänker på att skrota en bil, delen då bilen pressas ihop till en liten kub, vilket sker för att spara plats när den transporteras vidare för det som kallas fragmentering. Man slår helt enkelt sönder kuben i smådelar, för att kunna sortera upp det i olika material. All metall sorteras upp ordentligt, och tyger och plast sorteras på annat sätt.

11 Apr 2020