Dessa är framtida bristyrken

Det är inte bara Arbetsförmedlingen som beräknar och presenterar framtida bristyrken. Det gör även en rad bemanningsföretag eftersom de, i likhet med Arbetsförmedlingen, måste ha koll på hur arbetsmarknaden rör på sig. Ett bemanningsföretag i Stockholm lyfter upp följande bristyrken år 2018. 

Glasmästare

Den starka byggsektorn ligger till grund för en god arbetsmarknad för glasmästare. Detta gäller visserligen över hela landet men efterfrågan blir extrastor i Stockholm och andra storstadsregioner där man bygger i hög takt för att möta efterfrågan på bostäder, kontor och nya logistiska problem. 

Det som även driver upp efterfrågan på glasmästare är god ekonomi i Sverige där hushållen blir allt mer benägna att lägga större summor på renoveringar och ombyggnationer. Detta samtidigt som en trend går att göra inglasade altaner och större glaspartier på bostäder. 

Golvläggare

Att efterfrågan på golvläggare är stor beror till stor del på samma orsaker till varför fler glasmästare behövs. En stark byggkonjunktur där både bostäder, kontor och affärskomplex byggs upp. Med ROT-möjlighet har även fler valt att köpa nya golv via golvläggare istället för att göra arbetet själv. 

Civilingenjör

Ett yrke som varit bristyrke under mycket lång tid. Marknaden ökar samtidigt antalet utbildade inte hinner med att fylla de nya behoven. Bland annat är bristen stor på civilingenjörer inom bygg och anläggning samt elektronik och teleteknik. 

Även här kan man se en tydlig koppling mot den starka byggsektorn. Inom elektronik och teleteknik är bristen som allra störst. IT-tekniker och andra yrken inom detta område är det brist på över stora delar av landet. Detta inte minst i Stockholm då många har sina huvudkontor här. 

Lastbilsförare

För 10 - 15 år sedan var det brist på lastbilschaufförer och marknaden har inte ändrats mycket sedan dess. En person som har C-körkort har mycket lätt att få jobb. Här finns yrken inom transportsektorn men C-körkort krävs även som brandman och andra yrken. 

Ett sätt att öka sina chanser att få jobb är därmed att försöka ta C-körkort. Däremot kostar detta relativt mycket vilket begränsar många att gå denna väg till jobb. 

När 40-talisterna försvinner från arbetsmarknaden kommer en stor del av de lastbilschaufförer som idag kör försvinna och bristen blir ännu större. Enligt bemanningsföretaget bör det skapas över 6000 nya jobb inom denna bransch. 

Bristyrken hittas även inom vård, skola och omsorg. Kan du tänka dig utbilda dig till hantverkare inom ett specifikt område är chansen mycket god att få jobb. Detsamma gäller alltså om du tar C-körkort eller utbildar dig till ett vårdyrke. 

Här kan du läsa mer om hur det kan vara att arbeta som glasmästare i Stockholm på: glasmästarestockholm.com.

31 Oct 2018