Då bör man arbeta som takläggare

Den som gillar tak och höga höjder borde bli takläggare. Det är nämligen inte alla som klarar av att arbeta på så höga höjder. De som klarar av det och utbildar sig till takläggare verkar trivas väldigt bra med yrket. Det är varierande. Som takläggare får man bland annat lägga olika tak.  Man kan arbeta egentligen med allt som har med tak att göra, som att rensa i häng- och takrännor. Varje tak är en utmaning, Det gäller att vara kreativ, klara av att lösa problem och kunna tänka i nya banor. Man får vara utomhus mycket och lönen är ganska bra. 

Alla löner är inte högre i Stockholm

När det gäller löner är de flesta löner högre i Stockholmsområdet. Det gäller advokater, läkare, ja alla inom vården. Det gäller inom de flesta kontorsarbeten, men inte inom de yrken som takmontörer arbetar inom, vilket är lite märkligt. Konkurrensen om jobben är relativt stor i Stockholm. Här har arbetsgivarna många att välja mellan och kan därför hålla nere lönerna. Det trots att levnadskostnaderna är så pass höga jämfört med resten av landet.

I Sverige har vi individuell lönesättning, inom de flesta yrken. De flesta har lokala kollektivavtal och då får alla samma lön. Inom privata näringslivet kan det se annorlunda ut. Därför ser takläggarnas löner rätt så olika ut beroende på var i landet de arbetar. Lägst lön har de i Jämtland. Å andra sidan kanske inte heller levnadskostnaderna är så stora där. Många på landsbygden fiskar själva och jagar, plockar sina egna bär och svamp i skogen. Hyrorna är måttliga och så vidare. 

Så mycket tjänar takläggare

Högst lön får takläggare i Blekinge och Kalmar där lönen kan vara mellan 30.667 (Kalmar) och 31.500 (Blekinge) kronor i månadslön, medan i städer som Stockholm och Göteborg kan lönen vara mellan modesta  24.237 kronor (Stockholm) och 27.349 kronor (Göteborg) i månaden. De olika lönerna beror ju också på i vilken ålder man som takläggare befinner sig i och hur många års erfarenhet man har av yrket. Är man i medelåldern och har arbetat mellan 10-15 år är det så klart att man har högre lön än någon som är i 20 års åldern och nyss har gått lärlingsutbildningen. 

På tal om utbildning är det inte något lång utbildning; om man inte räknar in lärlingsperioden. Det är tre-årigt gymnasium som gäller, på bygg- och anläggningsprogrammet. Sedan väntar en lärlingsperiod på ungefär två och ett halvt år, då man arbetar som lärling och har en lärlingslön. Man ska arbeta i 3.300 timmar praktiskt innan man får ett yrkesbevis. Läs mer här om ett företag som har takläggare i Stockholm på: http://www.takläggarestockholm.net.

1 May 2018