Bostadsmarknaden i Bromma

Bromma är ett relativt stort område som innefattar många stadsdelar. Här finns några av Sveriges mest eftertraktade områden att bo i, så det förvånar nog ingen att priserna här kan vara ganska höga. På senare tid finns dock en trend som visar att marknaden har blivit mer avvaktande. Detta till följd av ett ökat utbud. Boende i Bromma bör på senare tid knappast ha sett lika många flyttfirmor åka runt i deras områden. Läs här om en flyttfirma i Bromma.

Många vill sälja

Bostadsmarknaden har länge varit mycket stark i Stockholm och i Bromma. Priserna har stigit mycket på senare år, och efter spekulationer om att marknaden skulle vända har många nu lagt ut sina bostäder till försäljning. Man vill helt enkelt göra en bra affär, och har säkerligen planer på att flytta någonstans, men väntar helt enkelt på rätt tillfälle att sälja bostaden. Många tyckte, på en och samma gång, att det tillfället kom relativt nyligen. Det här har gjort att utbudet på bostäder i Bromma och i övriga Stockholm växt, men det finns inga tecken på att efterfrågan skulle ha ökat i samma takt. Det här får som följd att marknaden nu är betydligt svalare än vad den var för ett antal år, eller bara månader, sedan.

Hur påverkar bostadsmarknaden resten av ekonomin?

En sval bostadsmarknad påverkar ekonomin en hel del. Inte minst i Sverige, där vi är högt belånade i genomsnitt. Det är i Stockholm, och ofta i lite dyrare områden, så som just Bromma och Danderyd som skuldkvoten är som högst i hela landet. Faktum är att nio av de tio mest belånade kommunerna i landet ligger i Stockholms län. Stockholms kommun, där Bromma ingår, ligger på tredje plats. Första platsen tar Danderyd med en snittlig skuldkvot på 539 procent per hushåll. En sval bostadsmarknad skapar många, små ringar på vattnet. En flyttfirma som det gått mycket bra för kanske får färre jobb, till exempel. När priserna sänks finns en sannolikhet att människor gärna sitter kvar på sina bostäder och väntar på bättre tider, eller att de inte får dem sålda. Detta för att inte gå med en för stor förlust vid en försäljning, givetvis.

Kan bli en negativ spiral

Fortsätter vi med flyttfirmor som exempel är det givetvis inte bara en minskad flyttfrekvens som kan drabba dem och andra näringsidkare på lite längre sikt. Människor som belånat sig till höga belopp kan givetvis hålla hårdare i sina pengar när marknaden är sval. Att anlita en flyttfirma kan då vara något som man hoppar över, men som man kanske hade gjort om man hade en bättre känsla över sin ekonomi och det ekonomiska läget nationellt sett.

2 Mar 2018