Är våtrumstapet helt ute?

Våtrumstapet hade så gott som alla badrum på 70- och 80-talen, om du inte var stenrik förstås och kunde sätta något trendigt kakel som passade ihop med det färgade badrumsporslinet. Våtrumstapet och våtrumsmatta var svaret på hur man snabbt kunde få ett hållbart och snyggt badrum utan att det kostade skjortan.

Vid den här tiden hade nämligen de ursprungliga badrummen (oftast från 50-talet) i många hus tjänat ut sin rätt. Det var dags för stambyten och därmed även nya tätskikt och ytskikt. Även den som byggde nytt valde gärna de trendiga våtrumstapeterna och de elastiska våtrumsmattorna då de var lätta att lägga. Perfekt för att få till en bra lutning mot golvbrunnen utan att få gråa hår.

Ett utmärkt val i rum med ojämna väggar och golv

Idag så tittar de flesta snett på våtrumstapet och våtrumsmatta. De känns båda lite gammaldags och ute. Många litar inte på att de håller särskilt länge. Somliga tänker direkt på fula rostfläckar och solkiga badrum i orenoverade hus. Men faktum är att våtrumsmattor och våtrumstapeter faktiskt är utmärkta val i många fall när man vill renovera badrum.

Särskilt i äldre byggnader där stommen under är allt annat än spikrak kan det vara perfekt att använda dessa material för att få ett tryggt och säkert badrum. I ett timmerhus som kanske rör på sig är det helt klart ett säkrare val än kakel. Med våtrumstapet och våtrumsmatta får man färre skarvar än med kakel, vilket minskar risken för fuktskador.

Materialen är dessutom billiga, men det behöver inte betyda att man får sämre kvalitet. Det här är material som är gjorda för att hålla, är lättskötta och stryktåliga. Du behöver inte oroa dig för att golvet ska spricka om du råkar tappa parfymflaskan på morgonen – troligtvis håller den då golvet sviktar.

Underarbetet i badrummet är viktigast

Viktigast av allt när du renoverar badrum är faktiskt att du ser till att få underarbetet rätt gjort. Det ställs hårda krav på fuktspärrar, rörmontering och elektriska installationer. Får du den biten rätt är de mindre viktigt om du väljer kakel eller våtrumstapet.

Med våtrumstapet kan du kanske kosta på dig att följa trenderna lite mer då det är lättare att byta ut den om du skulle tröttna på färgen eller mönstret som du har valt efter några år.

Avfärda alltså inte dessa material om det är dags att renovera badrum utan ta en titt i kataloger från några olika leverantörer så blir du nog förvånad över hur mycket snyggt det finns att välja på.

21 Jun 2017