Är hemstädning en tjänst för dig?

Ett problem som fler familjer upplever idag gäller aktiviteter kontra tillgänglig tid. Dygnet har 24 timmar och många familjer fyller dessa med så mycket att andra saker blir lidande. Det kan handla om nödvändiga saker – jobb, skola, hämtning på förskola, handling och matlagning – och det kan handla om andra, mer personligt nödvändiga företeelser såsom träning och umgänge med vänner.

Kort och gott: hur ska man tänka och finns det något som man – med gott samvete – kan välja att prioritera bort? Ett tips som många idag tagit fasta på handlar om att använda den skatterabatt som finns tillgänglig att använda. Rut-avdraget, som den kallas, gör det möjligt att dra av halva kostnaden för det arbete som ett professionellt städföretag lägger ner på exempelvis hemstädning. Beloppet dras ofta direkt på fakturan och som kund så slipper man således det krångel med pappersarbete som annars kan verka lite skrämmande för många.

Dra av städningen på RUT-avdrag

Man har ett maxtak för Rut-avdraget att hålla sig under. Detta ligger på 25.000 kronor per år och per person. Det innebär dock även att ett hushåll med två stycken vuxna kan ha ett tak på 50.000 kronor att förhålla sig till. Vi säger kan då det faktiskt inte är alla som är berättigade till att använda rut-avdraget. Det går att kolla upp genom att antingen ringa- eller genom att logga in på Skatteverkets hemsida.

Städföretagen är flexibla

Vad får du då för dina pengar om du väljer professionell hemstädning? Egentligen vad du vill. Du kan själv – tillsammans med det företag du anlitar – komma överens om vad som ska städas, vilka tider samt vilka dagar det ska ske. Gällande det senare finns många olika upplägg.

Vissa familjer använder hemstädning mer frekvent och veckovis – andra städar så gott de kan och hinner för att sedan – någon gång i månaden – ta hjälp med en rejäl storstädning. Valet är relativt fritt – de flesta städföretag är både flexibla och måna om att behålla sina kunder.

Är det något du ska tänka på?

I och med att det är en tjänst som sker i ditt eget hem i exempelvis Malmö så är naturligtvis frågan om säkerhet väldigt viktig. Många väljer att få städat då man själv är på jobbet och det innebär att en städare dels får nyckel hem till dig och dels också fritt kan botanisera bland dina saker. Du ska alltså känna dig trygg – både med städaren och med företagets rutiner gällande exempelvis nycklar.

Städaren, anser vi, ska alltid vara samma person. Det skänker större trygghet och det ger dessutom bättre jobb. Det är något att aktivt fråga efter. Se till att du informeras om denne skulle bli sjuk och inte kunna städa någon vecka – då ska du kunna ta ställning till huruvida städningen ska utgå – eller ske av någon annan. Läs mer om hemstädning i Malmö på: http://www.hemstädningmalmö.com.

14 Apr 2018