Är det svårt att bedriva catering i Stockholm?

Att starta ett cateringföretag är en dröm som många har, både tjejer och killar. Ofta finns ett matintresse med sedan barnsben som sedan flyter samman med en dröm om att starta eget och stå på egna ben. De flesta som är intresserade av att komma igång med catering är dessutom mycket sociala och tycker om att hjälpa till och erbjuda service.

Men hur kommer man egentligen igång med cateringverksamhet, och är det svårt att bedriva catering i Stockholm? Låt oss säga så här: om det blir svårt eller inte beror i mångt och mycket på hur mycket tid du är beredd att lägga ner och hur bra du lyckas marknadsföra dig. Det är ingen hemlighet att det finns många cateringföretag i Stockholm, så det råder helt klart konkurrens, men det finns också många uppdragstillfällen om man är på hugget. Vi skulle nog vilja påstå att det finns jobb åt alla som vill lägga manken till.

Jobba själv eller anställa direkt

Kort sagt, om du är intresserad av att ta även lite jobbigare uppdrag i början, till exempel att servera på fester långt utanför stan eller på obekväma tider, så kan du långsamt jobba upp ett renommé som en duktig leverantör. Du får antagligen också finna dig i att jobba själv ett tag innan du har råd att anlita hjälp. Å andra sidan kan ju en anställd göra att du kan ta fler och större uppdrag, så det här är en balansgång som ser olika ut från fall till fall.

Varierad meny som tilltalar alla smaker

Ju mer du försöker variera din meny, desto bredare träffyta får du. Men bedriver du till en början verksamheten i liten skala så är det så klart omöjligt att erbjuda mat från världens alla hörn. Satsa på ett specifikt kök, som det sydamerikanska, svenska eller var du nu känner dig mest hemma, och skapa variationen där. Se till att ha något för vegetarianen, kött- och fiskälskaren, liksom alternativ som passar alla typer av allergiker.

Att hitta kunder

Catering är populärt i Stockholm. Stockholmare gillar att fixa fest, event och andra sammankomster och ofta väljer man att anlita ett cateringföretag för enkelhetens skull. Det vanligaste är att man vill att maten ska levereras i lagom tid till att man ska äta, men ibland vill man även ha hjälp med serveringen. För ett ambitiöst cateringföretag finns det gott om jobbtillfällen, och för att hitta kunder kan det vara bra att till exempel annonsera i sociala medier och att ha en snygg och uppdaterad hemsida där du presenterar din mat och vad som får ditt cateringföretag att sticka ut.

Små steg i början

Att kasta dig huvudstupa ut i företagandet i en bransch som catering i Stockholm kan vara lite våghalsigt. En god idé kan vara att prova dina vingar med små uppdrag som du tar vid sidan av under något år. Märker du att din mat uppskattas och att ryktet sprider sig om din cateringverksamhet, så kan du gradvis trappa upp på uppdragen tills du känner dig redo att ta steget fullt ut och säga upp dig från ditt gamla jobb.

19 Mar 2020