Altanen – uterummet som är inne

Funderar du på att bygga en altan intill din villa? Då ska du läsa vidare här. De flesta människor som har en villa och en fin trädgård vill kunna sitta ute och njuta av den. Inget smakar så bra som den maten som man äter utomhus, eller hur? En altan ger möjligheter att sola, om man nu vill det. Ger plats för umgänge med vänner och familjen. En altan gör det möjligt att få ut ungarna som annars mest sitter inomhus och spelar datorspel. Varför inte ta med datorn ut, om de inte kan slita sig från datorn? Här går vi enkelt igenom vad du bör tänka på när du ska förverkliga drömmen om altanbygget.

Planera uteplatsen

När du ska planera uteplatsen, din altan, är det ett bra tips att först bestämma dig för hur du vill använda den. Det är ju ingen idé att bygga en för stor altan, med ytor som du knappt använder. Det är heller ingen idé att bygga en för liten altan, som du snart måste bygga ut. I stället är det en bra idé att gå runt platsen där du har tänkt dig din altan och tänka igenom vad du vill göra på altanen. Till exempel, här vill jag ha blomlådor. Här vill jag ha utebordet, här vill vi sitta i en soffa, här vill vi ha grillen och så vidare. När du själv ser var du vill placera de olika sakerna, ser du också hur stor yta som du kommer att behöva för din altan. Då blir också förväntningarna mer realistiska när det kommer till altanen som du vill bygga.

Så mycket kostar det

När du har tänkt igenom hur du vill använda altanen, ser du hur stor yta du kommer att behöva bygga den i. När du vet det, kan du lättare beräkna kostnaderna för altanen. Visst material som du behöver för altanen kan du inte påverka. Du kommer att behöva material för plintar, stommen, tralldäcket och skruvar och själva det tryckimpregnerade materialet. Du kan gott och väl räkna med att det åtminstone kommer att kosta cirka 120.000-130.000 kronor. Behöver du schakta ytan tillkommer det fler kostnader. Säg att du vill bygga en 100 kvadratmeter stor altan. Då tillkommer det kostnader för arbetet med cirka 20.000 kronor, med avdraget för Rot.

Vill du själv bygga altanen kan du komma undan med en lägre kostnad. Likaså om du kan bearbeta ytan själv. Däremot om du behöver anlita ett företag som bygger altanen åt dig bör du räkna med 60.000-70.000 kronor mer, bara i arbetskostnader och då har vi räknat med Rot-advraget. Här kan du läsa mer om hantverkare som kan bygga en altan åt dig.

19 Nov 2018