Allt du behöver tänka på vid flytt

Har du fått en ny lägenhet eller hus? Så roligt. Hoppas det blir precis som du önskar det. Att få flytta in i något nytt (och bättre?) innebär det alltid en viss omställning. Bara att alltid komma till en ny adress är omställning stor nog som någon. Du kanske flyttar in i något större? Då är det roligt att planera var alla saker ska vara. Du kanske vill köpa något som är nytt?

Ska du i stället flytta in i något mindre kanske du vill göra dig av med en del som du inte vill ha med på det nya stället. Ett bra sätt, om du vill ha kvar något, är att magasinera sakerna. Eller så kan du sälja dem. Skänker du bort dem, kan du få hjälp med att få bort de möbler som du inte vill ha.

1. Boka flyttbil

Det är viktigt att boka en flyttbil i tid. Många flyttar i slutet, eller början på månaden. Ska du ha en särskild skåp- eller lastbil är det bra att kolla att det finns en sådan ledig när du behöver den. Boka alltså i tid, så du inte står utan bil.

2. Packning

När du ska packa, tänk på att någon ska bära dem, så packa inte alla tunga saker i en och samma låda. Packar du böcker, ska du bara packa det första laget med böcker. Resten ska vara lätta saker, som kuddar, täcken, kläder eller annat som inte väger så mycket. Ska du be släkt och vänner komma och hjälpa dig flytta sakerna? Varför inte prova på att packa sakerna i papperskassar? Då vet du att det inte blir för tungt för gamla moster och morbror att bära dina saker, eller vem det nu är som kommer och hjälper till. Märk också alla saker, och ange med färg eller text i vilket rum de olika sakerna ska vara, så slipper du flytta på dem när du packar upp. Be dem som bär att ställa alla tunga möbler i rätt rum så vet du att slipper bära dem igen.

3. Flytten

När själva flyttdagen är inne, är det många saker som ska klaffa. Du kanske ska hämta flyttbilen, eller släpet ni behöver för flytten? Starta dagen med en så rejäl frukost du bara kan och se flytten som din värsta (eller bästa) workout, eftersom du kommer att springa mycket fram och tillbaka. Du kommer inte hinna äta så mycket. Under dagen är det bra att gå igenom hur dagen kommer att se ut, för alla som ska hjälpa dig. Säg var de olika sakerna ska vara. Instruera om den nya adressen så de hittar dit. Synka era mobiler så ni enkelt kan ringa varandra ifall någon undrar över något.

4. Uppackning

När väl allt är på plats är det bra att kunna bjuda alla som hjälpt dig på något gott, som en kall öl, god mat eller på restaurang. De har ju ändå hjälpt dig gratis (kan väl antas). Betalar du dem en slant, är det väl ändå mycket mindre än en professionell firma skulle ta betalt, så bjud dem frikostigt som tack för hjälpen. Bäst är att planera in det i din budget.

5. Städning

Efter flytten, eller om du har tid under den tiden som du packar, måste hela bostaden städas. Vid en flyttstädning är det mycket mer än när du städar andra dagar.

I köket: här ska du rengöra kylskåp och frys. Diska alla lådor och hyllor och torka av så att inga fläckar är kvar. Spisen ska vara så ren att det inte finns några fläckar. Likaså ugnen, som ska vara skinande ren. Rengör även alla ugnsplåtar och galler. Helst ska de se så gott som nya ut, innan du nöjer dig med dem. Alla köksskåp och lådor ska rengöras. Inga fläckar godkänns. Glöm inte att torka skåpdörrarna och under diskbänken.

I badrummet: här ska alla kalkavlagringar och fläckar bort. Glöm inte rören och att helt och hållet rensa avloppet. Rengör också alla eventuella lister, även bakom och under eventuell tvättmaskin.

I övriga rum: här bör du rengöra dörr- och fönsterkarmar, lister och fönster och dörrar och ovanför dörrarna. Glöm inte bort att rengöra ventiler och elbrytare och uttag.

Balkong: här ska du rengöra balkongräck och fönster.

Förrådet: glöm inte förrådet. Det är många som glömmer det, och kommer ihåg det för sent. Här ska dammsugas, eller sopas.

Tycker du att det är jobbigt att flytta? Du vet väl om att du kan anlita en flyttfirma som antingen tar en el av det som det innebär att flytta; packa, flytta, städa eller som gör allt åt er. Det kan rekommenderas. Här kan du läsa om flyttfirma i Södertälje: flyttfirmasödertälje.se.

18 Feb 2018