En varmvattenberedare ger en extra dimension till stugan

Många av oss svenskar drömmer om en lite enklare tillvaro. Detta under en viss period och i synnerhet under sommaren då vår semester infaller. Vi vill kunna koppla bort stress, vi vill lägga bort jobb, vi vill kunna stänga igen våra datorer och vi vill kunna njuta av bad, natur och solsken. Gärna i avskildhet och där våra barn kan leva fritt. Att kunna ha öppna dörrar utan att känna någon oro kring vad som kan komma att hända – det är något som många luttrade storstadsbor drömmer om.

Många har även tagit nästa steg i detta och de facto skaffat sig ett eget ställe. En liten stuga på landet, en kolonilott eller något annat typ av boende som ligger en bit ifrån där man egentligen bor. En chans för själslig rekreation, en chans för familjen att umgås och en chans att verkligen andas ut.

Det här är en dröm som vi inte ska ta bort solskenet ifrån. Däremot så ska vi belysa några problem som kan komma upp och som man måste vara medveten om som familj. Det kanske låter härligt att ”leva av naturen” och slå av alla tekniska bojor som vi släpar på i vår vardag – men sanningen rä att ett sådant liv – även under en begränsad tid – måste planeras och förberedas. Ni ska inte sikta på att leva som familjen Hedenhös – ni ska bekvämlighet; men utan några hinder och plikter. Förstår ni skillnaden? Vi tänkte visa på några detaljer som ni bör tänka på – och kanske investera i – då ni köpt ert nya sommarställe.

  • Varmvattenberedare: Oavsett hur länge ni kommer att bo i er nya stuga så kommer en varmvattenberedare att vara en rejäl investering. Ni behöver, helt enkelt, varmvatten. Det här behöver inte vara så kostsamt; en varmvattenberedare finns i mindre modeller och det är snarare än sådan ni ska sikta på. Ni kommer inte att ha samma behov av att duscha – ni kanske inte ens har någon dusch! – som ni har i hemmet; men varmt vatten det kommer ni ändå att vilja ha. En vamvattenberedare bör dock ställas i ett rum där den inte riskerar att frostskadas under vintern. Tänk även på att den går att slå av – men att vattnet kan bli angripet av mögel i det läget. Töm och spola ren er varmvattenberedare innan användning efter vintern.
  • Många äldre stugor och fritidshus har äldre elsystem inkopplade. Något som kan vara väldigt kostsamt i längden – men som framförallt kan vara rent livsfarligt. Det är inte ovanligt att sådana kan fatta eld och vårt råd är att ni kontaktar en behörig elektriker för en översyn av hur ert elsystem ser ut. Skulle er stuga räknas som ett fritidshus så kan ni använda er av rot-avdraget för denne elektriker.
  • Inredningen: Börja med att inreda i ert eget hem genom att kolla vad som kan avvaras till er stuga. Tänk på att ni förmodligen har ganska lite yta att röra er med och försök att tänke i termerna av compact living. En våningssäng till barnen kanske kan var en lösning? Kanske kan ni vuxna sova i en bäddsoffa? Går det att platsbygga garderober och annan förvaring? Glöm inte att titta på exempelvis Blocket. Ni behöver inte köpa nya, dyra saker för att trivas i ert sommarboende.
17 Oct 2017