Att söka ett nytt jobb

Behöver du gå en intern- eller ledarskapsutbildning för att få ett nytt jobb inom företaget? Eller ska du sadla om och byta bransch helt och hållet? Processen med att söka ett nytt jobb är säkerligen nervöst för många, och en period som är full av frågor och funderingar.

Hur man gör bäst ifrån sig på intervjun och vilken bransch man bör söka sig till är exempel på frågor som det sällan finns något självklart svar på. Att lära sig mer om själva jobbsökandet och hur det fungerar är alltid en bra idé om man ska ge sig ut på jakt efter ett nytt arbete.

Vem är det som får jobbet?

Kanske känner du någon som tycks få alla jobb han eller hon söker, med flera erbjudanden från olika arbetsgivare. Vad det här beror på går inte att säga på rak arm, men ofta handlar det om kontakter. Du har säkert hört om vikten av ett nätverk tidigare.

I största allmänhet kan man säga att arbetsgivare i första hand anställer arbetssökande de känner, och personer med goda referenser i andra hand. Med referenser syftar vi på sökande som till exempel har blivit rekommenderade av tidigare anställda på företaget. Det finns siffror som säger att mer än sju av tio anställningar går genom personliga kontakter på ett eller annat sätt.

Ju bättre jobbet och lönen anses vara – desto större är sannolikheten att jobbet har förmedlats via en personlig kontakt. Det här kan ibland upplevas som svårt av människor som söker sig till nya platser. Många flyttar till exempel till Stockholm för att hitta ett nytt jobb, och då gör man kanske rätt i att fokusera lika mycket på att nätverka som att faktiska skicka CV:n (dock beroende på vilket jobb det är man söker).

Att förbereda sig inför en arbetsintervju

Att kunna göra en god presentation av sig själv är svårt och något som de allra flesta behöver träna en hel del på. Framhäv dina styrkor och dina prestationer, men se till att du kan backa upp det med konkreta saker. Om du till exempel söker ett chefsjobb och säger att du har gått en ledarskapsutbildning i Stockholm, bör du också säga vad den här ledarskapsutbildningen har gett dig för kunskaper och hur du planerar att använda dessa i praktiken. Det är ingen som känner dig och din historia bättre än dig själv. Vet man detta kan man lättare hitta ett lugn när man går till arbetsplatsen för intervjun.

Försök att öva på det du ska säga hemma, istället för att bara memorera allting. Hur låter det när du säger att du till exempel ”har gått en ledarskapsutbildning i Stockholm”? Vad har du att backa upp det med? En ledarskapsutbildning i Stockholm är ganska brett, och till en början är det bra att berätta vilken inriktning du gått och hur du kan använda kunskapen på arbetsplatsen i praktiken (som tidigare nämnt).

23 Nov 2017